Kan je kind makkelijk praten met andere kinderen en volwassenen? Begrijpt het wat andere mensen bedoelen? Dat kan de specialist bekijken met de CFCS-methode (Communicatie Classificatie Functie Systeem). Hij kijkt ook hoe jouw kind communiceert met jou en met zijn zusje. En of dat moeilijker gaat met een onbekende of met de juf op school. Dit onderzoek gebeurt vaak alleen als je kind duidelijke problemen heeft met communiceren. Er zijn 5 niveaus:

Niveau 1

Een gesprek voeren, gaat je kind goed af. Of het nu bekende of onbekende mensen zijn. Ook als er iets sneller wordt gepraat, is dat
geen probleem. En als de ander jouw kind verkeerd begrijpt, kan hij of zij dat snel oplossen.

Niveau 2

Ook op dit niveau gaat een gesprek redelijk goed, maar langzaam. Je kind heeft meer tijd nodig om de ander te begrijpen. Of om zelf duidelijk te maken wat hij of zij bedoelt.

Niveau 3

Je kind kan goed communiceren met jou en met broertjes of zusjes. Jullie begrijpen wel wat hij of zij bedoelt. Maar dat lukt minder goed met onbekende mensen.

Niveau 4

Soms lukt een gesprek niet, soms wel. Maar alleen met mensen die jouw kind goed kennen. Hij of zij begrijpt soms niet wat er wordt gezegd en kan zelf ook niet altijd duidelijk praten.

Niveau 5

Je kind kan slechts met veel moeite communiceren. Vaak mislukt het, omdat hij of zij slecht verstaanbaar is. Of omdat je kind zelf niet begrijpt wat jij of een broertje of zusje zegt.