Is CP erfelijk?

Meer en meer blijkt uit onderzoek dat een erfelijke component een kleine rol speelt bij het ontstaan van CP. Het is echter van belang om te benadrukken dat de kans op CP klein blijft. De kans op een kind met CP is wat groter als er in je directe familie – ouders, broer, zus, neef of nicht – CP voorkomt. Als je erover denkt om zwanger te worden of om kinderen te verwekken terwijl je zelf CP hebt, dan is er op dit moment nog te weinig informatie over erfelijkheid bekend om op je vraag een eenduidig antwoord te geven. Daarvoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Er is een variant van CP waarbij erfelijkheid een rol speelt. Hoe weet ik of ik de erfelijke variant heb?

De erfelijke variant is al langer bekend en is herkenbaar aan het beeld van CP. Of de variant herkend wordt, hangt erg af van de kennis van de (kinder)revalidatiearts of (kinder)neuroloog. De kennis is in een universitair medisch centrum hoger dan in een streekziekenhuis, waar de kennis over en ervaring met CP minder is. Ga voor jezelf na of er familieleden zijn die ook CP hebben (gehad). Dat is vaak wel een indicatie voor het vaker voorkomen en dus mogelijk erfelijk zijn van CP.

Het gaat meestal om een MRI-scan zonder afwijkingen, passend bij erfelijke vormen van spasticiteit (HSP) of bijvoorbeeld aanlegstoornissen. Dus, ja, je kunt een verhoogd risico hebben als er een specifieke genetische afwijking is. Alleen is dit per ziekte verschillend. De klinisch geneticus is de specialist op het gebied van overerving, dus als je twijfelt, kun je het beste een afspraak met hem maken.

Als ik de erfelijke variant heb, heb ik dan meer kans dat mijn kind dezelfde vorm van CP krijgt?

De gedachte is momenteel dat een ouder met CP meer ontvankelijk is voor het krijgen van een kind met CP of dat het kind bijvoorbeeld meer ontvankelijk is voor het ontwikkelen van een hersenbloeding als oorzaak van CP. Hierin is echter niets voorspelbaar en kun je het beste een afspraak maken met de klinisch geneticus.

Kan mijn kind dezelfde beperking krijgen als ik heb?

Dit is afhankelijk van tal van factoren. Als je een zwangerschapswens hebt is het goed om een bezoek te brengen aan een antropogeneticus. Antropogenetica is het medisch vakgebied dat zich bezighoudt met de erfelijkheidsleer van de mens. De antropogeneticus zal je advies kunnen geven.

Is epilepsie overdraagbaar op mijn kindje?

Als beide ouders “gewone” epilepsie hebben, dus zonder syndroom (ook wel gegeneraliseerde epilepsie genoemd), is de kans groter dat je kind dat ook heeft. En die kans is er zeker als je een syndroom hebt met epilepsie. CP is geen syndroom waarbij je een verhoogde kans hebt op epilepsie. Het kan zijn dat je CP hebt en dat je hersenschade in bepaalde delen hebt opgelopen, maar dan heb je vaak een andere, bijkomende aandoening. CP is slechts een containerbegrip. Het kan zijn dat je hersenbeschadiging naast je spasticiteit ook epilepsie veroorzaakt, maar dat is niet erfelijk. Bij een syndroom is epilepsie een component van het erfelijke syndroom en dat is CP niet.