Dat is zeker ook zo met seks

Als je voor de eerste keer seks hebt, vrijt of geslachtsgemeenschap hebt, weet je zelf ook niet echt alles. Niet alleen jij hoor, maar iedereen. Pas na verloop van tijd ervaar je wat voor jou prettig is.

  • Je leert jezelf steeds beter kennen: je eigen lijf, je fijne plekjes.
  • Je leert ook hoe je het voor een ander fijn kunt maken en zijn opwindende plekjes.
  • Je weet welke hulpmiddelen voor jou/jullie goed werken.
  • Je durft makkelijker aan te geven wat je fijn vindt of wat je wilt dat de ander bij jou doet en je weet dat ook beter van de ander.
  • Je weet beter wat je van elkaar verwacht.
  • Je durft makkelijker te praten over seks en wat dat voor jou betekent.
  • Je weet dat het iedere keer weer anders kan gaan.

“Als ik nu met iemand iets zou krijgen en ik zou willen vrijen, zou ik beter weten waar ik aan begin. Als je niet weet waar je aan begint is vrijen natuurlijk heel lastig. Soms gaat het niet goed en dan denk je: ‘Dit doe ik de volgende keer anders.”

Communiceren is heel erg belangrijk. Neem de tijd om elkaar en elkaars lijf te leren kennen. Doe rustig aan en blijf aangeven wat je prettig of minder prettig vindt, wat je goed kunt of waar je hulp bij nodig hebt. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om je benen te spreiden, dan is het goed om te overleggen hoe jullie allebei hiermee zo prettig mogelijk kunnen omgaan, zodat er zo min mogelijk spanning door ontstaat.

Hoe kunnen jullie elkaar helpen? En wil je dat? Ga luchtig om met seks en geslachtsgemeenschap. Maak er geen zwaar onderwerp van, maar een prettige zoektocht naar wat fijn of opwindend is.

“Je moet gewoon duidelijk zijn. Je kunt seks eng vinden of niet precies weten hoe iets moet, maar als het pijn doet of het lukt niet, dan moet je het aangeven. Zeg bijvoorbeeld: ‘Oké, dit lukt niet, maar ik vond dat ene gedeelte wel heel fijn. Misschien kunnen we daar iets mee bedenken.’ Stel dat je er niet tegen kunt als iemand heel licht over je huid streelt, omdat dat te erg kietelt, dan kun je zeggen: ‘Je moet wel beter vasthouden, want anders krijg ik krampen.’ De ander moet immers nog leren hoe jouw lijf werkt.”

“Soms wist ik dat ik seks zou hebben en nam ik een extra spierverslapper. Je wordt er wel een beetje duf van, maar als het daar fijner van wordt, heb ik er dat graag voor over. Verder geef ik gewoon aan dat ik toch anders moet liggen.”