Maak het niet te zwaar

Het is natuurlijk fijn als je dat samen met je partner kunt doen. Voor je partner is het net zo spannend als voor jou; die weet misschien niet hoe dingen voor jou werken en wat dat voor hem/haar betekent. Praat er samen over, maar maak het niet te zwaar; ga met humor het avontuur aan!

Het is ook mogelijk om de hulp van professionals te vragen. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen om het vrijen prettiger te maken.

Hulp bij seksualiteit

Het is belangrijk dat je over seks praat. Er is meer mogelijk dan je denkt. Je kunt die vragen ook stellen aan ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Zij kunnen je met praktische zaken helpen. Bijvoorbeeld over aangepaste houdingen bij zoenen en vrijen, ADL-assistentie bij voorbereiding voor seks of de mogelijkheden van medicatie en operaties om je houding te vergemakkelijken.

Boekje 121 antwoorden over seks en CP

CP nederland verzamelde 121 vragen over seks en CP met antwoorden (zie plaatje rechts). Het boekje is ook online te lezen.

Websites

Meer informatie vind je op de volgende sites over seksualiteit en een beperking:

Vind je behandelaar het moeilijk om over seks te praten? Wijs hem/haar dan eens op www.seksindepraktijk.nl

Er is ook een boek Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking [plaatje]

Seksuele hulpmiddelen

Bij het vrijen kun je hulpmiddelen en speeltjes gebruiken. Voor jezelf en voor je partner. Ze zijn er in alle soorten en maten: glijmiddel, massageolie, vibrators en nog veel meer. Je kunt ze kopen in sekswinkels, maar ook via webshops (zoals bij www.edusex.nl).