door: Mienke van Alphen

Philippe Geubels was in gesprek met vier mensen met een fysieke beperking, dit deed hij op een humoristische en een respectvolle manier. Zoals hij het zelf zegt: Taboe een programma over lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen.

Vier mensen met een fysieke beperking gaan samen in Philippe zijn vakantiehuis samen onderzoeken of die beperking een bron van humor kan zijn. De gesprekken die er plaatsvinden hebben mij vanaf het eerste moment tot het laatste geboeid. Openheid, humor, en bovenal andere inzichten. Voor hem begon dit al bij het helpen met eten aanreiken. Philippe gaf de opmerking: “Pasta lijkt mij niet gemakkelijk.” Doe ik het goed? nee hé?”. Ik vond dat hij er goed mee om ging. Ken zei: “je bent een beetje aan het morsen, je moet iets dieper erin steken”. Deze opmerking vond ik humoristisch. Je zag dat bij Philippe de onwetendheid. Dit is natuurlijk niet gek, hier heeft hij niet dagelijks mee te maken.

Philippe gaf ook aan dat mensen met een beperking vaak te maken hebben met discriminatie, regelmatig zijn er mensen die nog genegeerd worden. Mensen praten niet tegen de persoon in de rolstoel, maar tegen degene die hem voortduwt. En dan vragen die, en hoe is t’ met hem? Dan zou je eigenlijk vanuit je rolstoel moeten roepen: Ja, veel beter. Hij zet al wat stapjes zonder dat ik hem moet voorttrekken. Dit is een goede opmerking. En ik moest hierom lachen. Vroeger en eigenlijk op de dag van vandaag maak ik dit ook mee, dus eigenlijk weer een gelijkenis.

Ook zag ik gelijkenissen met hun en mijzelf. Ik maak namelijk als het even kan ook grapjes over mijn beperking. Zelfspot en woordspellingen vind ik belangrijk om een positieve draai aan een situatie te geven. Iedereen gaat er anders mee om, en dat is natuurlijk heel logisch.

Philippe was een luisterend oor, begripvol. In mijn ogen zag hij totaal andere inzichten waar hij normaal gesproken nooit bij stilgestaan zou hebben. Hij ging in mijn ogen er goed en respectvol mee om. Dit was leuk om te zien, het was mooie tv!

Dit programma gemist? Ga dan naar: RTL XL Taboe!