Skip to content

Liggen in bed lijkt vanzelfsprekend, voor kinderen met CP is dit het echter niet. Spasticiteit of hypotonie bemoeilijken het slapen in een verantwoorde, ontspannen houding. Het is van belang dat het ligcomfort zo optimaal mogelijk is. Ook in en uit bed komen kan moeilijk zijn. Het ene kind kan dat zelfstandig, het andere kind moet geholpen worden.

Liggen in bed

Mogelijke problemen bij het liggen in bed:

  • Je kind ligt oncomfortabel en kan niet zelfstandig wisselen van houding. Hierdoor moet je je bed uit om je kind te verleggen.
  • Je kind valt regelmatig uit bed.
  • Je kind kan zich niet zelf toedekken nadat hij bloot is komen te liggen.
  • Je kind komt regelmatig met zijn voeten vast te zitten tussen de spijlen.

Tips bij het liggen in bed

Houd bij het liggen in bed rekening met de volgende tips:

  • Het liggen in bed kan comfortabeler worden met een ligorthese. Dit is een matras met versteviging binnenin die naar het lichaam van je kind gevormd is. Meer informatie over de lighoudingen en ligorthesen vind je in het gedeelte Liggen. Door een ligorthese ligt je kind comfortabel en blijft hij op de plek liggen. Hierdoor verminder je de kans dat je uit je bed moet. Bij kleine kinderen kan het voldoende zijn de matras uit te hollen op de plek waar ze liggen.
  • Het liggen in bed kan eveneens comfortabeler gemaakt worden door het ophogen van hoofd en voeteneinde. Je kind komt hierdoor in een gebogen houding te liggen, waardoor het spasme vermindert. Dit is ook mogelijk met een elektronisch verstelbaar bed.
  • Vallen uit bed voorkom je door een extra breed bed aan te schaffen. Schotjes of hekjes om het bed kunnen eveneens voorkomen dat je kind eruit valt. Je kunt er kussens tegenaan leggen voor het comfort.
  • Bloot komen te liggen voorkom je door een extra breed dekbed aan te schaffen. Er zijn ook dekens met gewichtjes aan de rand in de handel die voorkomen dat je kind bloot komt te liggen. Vast zitten met de voeten kan worden voorkomen door een bed met plexiglas in plaats van spijlen. Een bijkomend voordeel is dat je kind door het glas heen kan kijken.
  • Een bedbox is speciaal gemaakt voor het thuis verzorgen van gehandicapte kinderen. Zoals het woord aangeeft, is het een kruising tussen een bed en een box. Verscheidene zijschotten zijn verkrijgbaar, met bijvoorbeeld speelmogelijkheden erin. Deze kunnen het verblijf in bed voor je kind plezieriger maken, vooral als je kind veel tijd in bed doorbrengt. Ook is er de mogelijkheid van kastruimte onder de bedbox. Deze heeft als voordeel dat je alle benodigdheden voor de verzorging van je kind binnen handbereik hebt.
  • Een wiegbed is speciaal ontwikkeld voor lichamelijk gehandicapte kinderen. Het bed heeft een ingebouwd wiegmechanisme. Dat zorgt ervoor dat er een constante zachte, wiegende beweging ontstaat. Die ervaart het kind als prettig en ontspannend. Bovendien heeft het een positieve invloed op de lichamelijke conditie van je kind. Het liggen wordt aangenamer en je kind krijgt regelmatige prikkeling van zijn zintuigen, in het bijzonder van zijn evenwichtsorgaan. Ook werkt het wiegen kalmerend op onrustig gedrag. Door de beweging van het wiegbed wordt voor je kind een belevingswereld gecreëerd die in een stabiele, stilstaande beweging niet mogelijk is.
  • De plaats van het bed is belangrijk. Het kan vóórkomen dat je kind altijd naar één bepaalde kant kijkt. Je kunt stimuleren dat je kind naar de andere kant gaat kijken, door het bed met de voorkeurskant naar de muur te zetten. Je kind zal genoodzaakt zijn om naar de andere kant te kijken als hij zijn omgeving wil zien.

Plaats het bed niet met het hoofdeinde naar de deur toe. Wanneer iemand binnen komt, zal je kind zich omdraaien om te kunnen zien wie er aan komt. Dit kan als gevolg hebben dat je kind in een spasme raakt. Plaats het hoofdeinde zo dat je kind, terwijl hij ligt, kan zien wie er binnenkomt.

Naar boven

In en uit bed komen

Tips bij het in en uit bed komen:

  • Houd bij het in en uit bed komen rekening met de volgende tips:
  • Een glijbaan aan de rand van het bed zorgt ervoor dat je kind zelf uit bed kan glijden. Is het bed laag genoeg en de glijbaan niet te steil, dan kan je kind via de glijbaan naar boven klimmen. Ook kun je gebruik maken van een plank met richels, zodat je kind niet terug glijdt wanneer het omhoog probeert te komen.
  • Een laag bed met een extra matras of kussens ernaast zorgt ervoor dat je kind zichzelf uit bed kan laten rollen.
  • Een elektrisch verstelbaar bed op de laagste stand zorgt ervoor dat je kind er in en uit kan klimmen. Ook wordt de transfer van bed naar rolstoel vereenvoudigd door het bed op gelijke hoogte te zetten met de rolstoel. Verder is het hoofdeinde verstelbaar, waardoor je kind zichzelf in zit kan brengen. Vanuit deze houding kan je kind eenvoudiger op de rand van het bed komen.
  • Als je kind geholpen moet worden bij in en uit bed komen, dan biedt een tillift uitkomst.

Naar boven

Back To Top