Skip to content

Hoe kom ik erachter of mijn kind voldoende eet?

In Nederland wordt als voorlichtingsmodel voor goede voeding de Schijf van Vijf gebruikt. Ook voor je kind met CP is de Schijf van Vijf de basis. Hier vind je de voedingsbehoefte van kinderen met CP vind je enkele tips om in de gaten te houden.

Hoe kom ik erachter of mijn kind een goed gewicht heeft?

Kijk hiervoor niet alleen naar het gewicht van je kind, maar ook naar de lengte. In Nederland zijn hiervoor speciale groeicurves ontwikkeld.

Lees hier meer

Ik ben bang dat het eten en drinken mijn kind erg veel energie kost. Wie kan mij helpen?

Duurt het eten en drinken soms erg lang en maak je je hier zorgen over? Of gaat juist het voeden door anderen erg moeilijk en voel je je erg verantwoordelijk voor het eten geven? Bespreek deze zorgen met de behandelend arts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar de juiste persoon.

Lees hier verder “Wanneer moet je naar een dokter met een eet/drink of slikprobleem?”

Hoe worden eet- en drinkproblemen onderzocht?

Als je vermoedt dat jouw kind eet- of drinkproblemen heeft, geef dit dan aan bij je arts. Hij/zij zal je doorverwijzen naar een logopedist voor verder onderzoek naar eet- en drinkproblemen om vervolgens, samen met jou, een oplossing te vinden.

Lees hier meer over onderzoeken van eetproblemen

Mijn kind wil niet meer eten, wat nu?

Heeft je kind bijvoorbeeld geen belangstelling voor eten, weigert voedsel door de mond dicht te houden of het eten uit te spugen of met het eten te gaan spelen? Misschien is hij of zijn wel bang om te slikken, of heeft hij een afkeer tegen of voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen. Een multidisciplinair team kan je helpen het gedrag van je kind te veranderen.

Lees hier meer over kinderen die niet willen eten

Hoe kan sondevoeding mijn kind helpen?

De reden waarom geadviseerd wordt om te starten met sondevoeding is, omdat je kind niet voldoende normale voeding binnen krijgt. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld slikproblemen. Doordat je kind voeding via een sonde krijgt, krijgt zijn of haar lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Dit kan ook een stuk stress rondom de maaltijd wegnemen.

Lees verder hier op deze website of op www.sondevoedingthuis.nl

Valt sondevoeding binnen gezonde voeding?

De voedingsstoffen in sondevoeding zijn te vergelijken met normale voeding en worden dus ook op dezelfde manier verteerd. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind per dag nodig heeft, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vocht. Dit zijn dezelfde hoeveelheden als middels de Schijf van Vijf wordt bereikt. Daarom valt sondevoeding binnen gezonde voeding.

Lees verder hier op deze website

Hoe weet ik of sondevoeding de beste optie voor mijn kind is?

Als je twijfels hebt, wees dan niet bang om (nogmaals) vragen te stellen aan je zorgverlener. Wanneer de informatie niet voldoende voor je is kun je het beste vragen blijven stellen. Het is erg belangrijk dat je zelf goed op de hoogte bent van de mogelijkheden.

Lees verder hier op deze website of op www.sondevoedingthuis.nl

Back To Top