Skip to content

Drinkvoeding wordt vaak gebruikt als aanvulling op, of ter vervanging van de gewone voeding, wanneer deze niet alle voedingsstoffen bevat die je kind nodig heeft.

Drinkvoeding is een vloeibare volwaardige voeding voor medisch gebruik die je kind kant-en-klaar kan gebruiken. Het bevat in een kleine hoeveelheid veel energie (calorieën), eiwit, vitamines en mineralen en vezels. Er zijn verschillende soorten drinkvoeding. Bijvoorbeeld op basis van melk, yoghurt, sap of soep en in verschillende smaken. Ook kan drinkvoeding een poeder zijn dat je kunt toevoegen aan warme of koude dranken of gerechten. Er zijn ook vele recepten beschikbaar waarin drinkvoeding verwerkt kan worden, zoals milkshakes, muffins en ijsjes.

Bekijk hier de recepten

Drinkvoeding wordt op medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar. Je (kinder)diëtist kan een machtiging uitschrijven en je verder adviseren welke drinkvoeding geschikt is voor je kind, hoeveel drinkvoeding nodig is en hoe je je kind de drinkvoeding kunt laten gebruiken. Regelmatige controle is nodig om te zien of de voorgeschreven drinkvoeding nog voldoet.

Deze tabel toont aan bij welke voedselinname het nodig is om extra voeding binnen te krijgen d.m.v. drinkvoeding of sondevoeding
Figuur 8 – Voedingsadviezen bij verminderde inname ten opzichte van de voedingsbehoefte

Drinkvoeding kan nodig zijn om je kind op een gezond gewicht te houden

Back To Top