Skip to content

Obstipatie ofwel verstopping van je darmen komt vaak voor, ook bij kinderen met CP. De belangrijkste oorzaak is het minder bewegen van je kind, waardoor de darmen minder gestimuleerd worden. Ook wanneer je kind niet voldoende drinkt en vezels gebruikt wordt de kans op obstipatie groter. Andere oorzaken kunnen zijn: het gebruik van medicatie (zoals anti-epileptica, spierontspanners, kalmeringsmiddelen, gedragsmedicatie); het niet reageren op de aandrang en de toiletgang.

Obstipatie bij je kind kan leiden tot buikpijn en een vol gevoel met als gevolg minder eten en daardoor gewichtsverlies. Het kan gebeuren dat je kind kleine beetjes dunne ontlasting verliest, maar dat er in de darmen verderop een flinke prop ontlasting zit. Dit heet lekdiarree of overloopdiarree.

Wanneer je kind ‘s nachts ontlasting verliest is er vaak sprake van grote hoeveelheden ontlasting in het laatste deel van de dikke darm. Je huisarts kan dit bij inwendig onderzoek goed voelen. Bij kinderen met CP die ook een verstandelijke beperking hebben ontstaat soms een darmafsluiting, doordat de darm te weinig of niet beweegt. Dan is behandeling in het ziekenhuis nodig.

Obstipatie
Afbeelding Maag Lever Darm Stichting

De voedingsbehandeling die je diëtist kan voorstellen bij obstipatie zijn:

  • Geef voldoende drinkvocht (water, thee zonder suiker), dat kan meer zijn dan de genoemde hoeveelheden.
  • Geef voldoende vezels. Voedingsvezels of vezels zijn een groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Vezels houden het vocht in de darmen vast. Daardoor wordt de ontlasting zachter en werken de darmen beter. Ons eten bestaat uit diverse soorten vezels. Ze komen vooral voor in de celwand van planten. Belangrijke bronnen zijn dus groente en fruit, brood en ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Bij het malen van het graan of het pellen van rijst wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Witte rijst bevat daarom minder vezels dan zilvervliesrijst, wit brood minder dan volkorenbrood. Voor kinderen en ook voor je kind met CP geldt in het algemeen als hoeveelheid vezels die nodig is: de leeftijd van je kind + vijf gram. Is je kind drie jaar dan is dus acht gram vezels per dag nodig. ?
    De vezelmeter geeft aan hoeveel vezels er in de diverse voedingsmiddelen zit. Indien nodig kan de diëtist adviezen geven over vezels in de vorm van poedervormige aanvullende dieetvoeding voor medisch gebruik. Geef de darmen van je kind de tijd (minstens enkele weken) om aan extra vezels te wennen. Stap dus niet te snel over naar een zwaarder middel.
    Bekijk hier de vezelmeter
  • Wanneer deze adviezen niet genoeg helpen kan de arts laxeermiddelen voorschrijven.
  • In ernstige situaties, bijvoorbeeld wanneer je kind te weinig perskracht heeft van buikspieren en bekkenbodemspieren, kan de arts klysma’s of spoelingen van de dikke darm voorschrijven.
  • Na een darmafsluiting is het beter om kleinere maaltijden te gebruiken en fijne- in plaats van grove vezels of een vezelbeperkte voeding, op voorschrift van de maag-darm-leverarts.

LET OP: dit zijn algemene adviezen om een overzicht te geven van de mogelijkheden. Overleg met de behandelend arts/ (kinder)diëtist of dit van toepassing is op je kind.

Back To Top