Skip to content

Er zijn verschillende redenen om verder onderzoek te laten doen naar de eet-, drink- of slikproblemen van je kind.

Luchtweginfectie

Je kind heeft regelmatig een luchtweginfectie of een periode met hoesten en koorts zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. Het kan namelijk zijn dat je kind bij iedere hap of slok wat voeding in de luchtweg krijgt en dat dit gaat ontsteken of irriteren. Hierdoor ontstaat slijm. Soms is het duidelijk dat je kind zich verslikt, hij hoest dan veel tijdens of net na de maaltijd. Het kan ook zijn dat je kind zich verslikt zonder dat hij hoest. We noemen dit stille aspiratie en dit is dus moeilijk(er) te signaleren?

LET OP: Soms krijgt je kind al een onderhoudsdosering antibiotica omdat hij (te) vaak een luchtweginfectie krijgt, het is dan wel belangrijk dat je dit meldt. Het is belangrijk dat de veiligheid van het eten/drinken dan wordt onderzocht door een logopedist of slikteam.

Het eten en drinken duurt erg lang

Je bent uren bezig om je kind te voeden en je maakt je daar zorgen over. Soms gaat het voeden door anderen erg moeilijk en voel je je erg verantwoordelijk voor het eten geven. Het is moeilijk om ook nog andere dingen te doen op een dag of om een keertje weg te gaan, omdat het andere mensen nog minder goed lukt om eten te geven. Het is belangrijk dat je meldt aan de arts dat je veel tijd kwijt bent met het eten geven. Hij/zijn kan je doorverwijzen naar de juiste behandelaar voor adequate hulp. Hierbij kun je denken aan een logopedist of diëtist, maar soms kan het ook fijn zijn wanneer een psycholoog of gedragskundige meekijkt.

Je kind komt te weinig aan

Ondanks alle pogingen die je doet. Vraag aan de arts of het verstandig is dat een diëtist meedenkt over de dagelijkse inname van je kind. Houd voor jezelf een eetdagboekje bij, zodat je aan de arts en diëtist kunt vertellen wat en hoeveel je kind per dag eet en hoeveel tijd je daarmee kwijt bent.

Je kind kokhalst vaak of geeft over

Dit kan tijdens het eten als hij voeding krijgt die misschien niet helemaal past bij de mondmotoriek of wanneer er een reflux is met misselijkheid en braken/overgeven. Dit laatste gebeurt ook op hele andere momenten, bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Je weet niet goed welk eten veilig is voor je kind

Welk voedsel en drinken kunt je het beste wel of niet geven? Een logopedist en diëtist kunnen je helpen bij het uitzoeken van de meest veilige en efficiënte voedingsmiddelen. Ook kunnen zij meedenken over het materiaal waarmee je kind kan worden gevoed of welke houding het beste is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aangepast bestek of drinkbeker.

Als ouder staat de veiligheid van je kind uiteraard voorop, ook tijdens het eten

Back To Top