Skip to content

In enkele gevallen kunnen de medicijnen Botox en Baclofen toegepast worden bij het verminderen van klachten als gevolg van CP.

Botox-behandeling

Botuline toxine A (merknaam Botox) is een natuurlijk eiwit dat spieren verlamt. Kinderen met CP die een te hoge spierspanning hebben, kunnen worden behandeld met een injectie van botuline toxine A om de spanning te verlagen. De werking van die stof duurt gemiddeld 3 maanden. Bij goed resultaat kan de behandeling herhaald worden. Meer informatie is te vinden op Apotheek.nl (nieuw venster).

Ook overmatig speekselverlies, kwijlen, kan met botox behandeld worden. Botox kan in de speekselklier gespoten worden onder echogeleiding en anesthesie. De speekselklier kan daardoor minder speeksel gaan afzetten waardoor het speekselverlies kan verminderen (bij ruim 50% van de kinderen). Het effect van Botox op de speekselklier is wel tijdelijk. De Botox-behandeling moet minimaal jaarlijks worden herhaald om het speekselverlies tegen te gaan. Ook het medicijn glycopyrroniumbromide vermindert overmatige speekselvloed. Artsen kunnen het voorschrijven bij overmatig kwijlen bij kinderen. Het is als drank beschikbaar en kan daardoor ook via de sonde worden gegeven. Het is belangrijk goed te letten op mogelijke bijwerkingen. Meer informatie over behandelingen voor speekselverlies is hier te vinden

Baclofen

Baclofen is een stof die spasticiteit van de spieren tegengaat. De stof is beschikbaar in pilvorm en gebruik makend van een pomp. Bij een Intrathecale Baclofen behandeling wordt er in het lichaam een pomp geplaatst die deze stof voortdurend toedient.
Meer informatie: MST (nieuw venster).

Back To Top