In enkele gevallen kunnen de medicijnen Botox en Baclofen toegepast worden bij het verminderen van klachten als gevolg van CP.

Botox-behandeling

Botuline toxine A (merknaam Botox) is een natuurlijk eiwit dat spieren verlamt. Kinderen met CP die een te hoge spierspanning hebben, kunnen worden behandeld met een injectie van botuline toxine A om de spanning te verlagen. De werking van die stof duurt gemiddeld 3 maanden. Bij goed resultaat kan de behandeling herhaald worden. Meer informatie is te vinden op Apotheek.nl (nieuw venster).

Ook overmatig speekselverlies, kwijlen, kan met botox behandeld worden. Botox in de speekselklier gespoten. De speekselklier wordt op zo ‘drooggelegd’. Het effect van Botox op de speekselklier is wel tijdelijk. De Botox-behandeling moet minimaal jaarlijks worden herhaald om het speekselverlies blijvend tegen te gaan.

Baclofen

Baclofen is een stof die spasticiteit van de spieren tegengaat. De stof is beschikbaar in pilvorm en gebruik makend van een pomp. Bij een Intrathecale Baclofen behandeling wordt er in het lichaam een pomp geplaatst die deze stof voortdurend toedient.
Meer informatie: MST (nieuw venster).