Skip to content

Het verouderingsproces

Ouder worden is een biologisch proces dat zich voltrekt in ieder mens. Dit proces gaat gepaard met een aantal symptomen: minder goed zien en horen, minder kracht hebben, langzamere bewegingen en handelingen door een trager informatieverwerkingsproces. Ook de coördinatie tussen zicht en handen (veters strikken, hemd dichtknopen) is minder makkelijk naarmate je ouder wordt. Dit komt omdat ons lichaam in een continu proces van opbouw en afbraak van cellen verkeert. Cellen delen en reproduceren zich, sommige cellen sterven af. het aantal keer dat cellen kunnen delen is genetisch voorgeprogrammeerd. Normaal gesproken start dit proces van verouderen rond de middelbare leeftijd (± 45 jaar).

Cerebrale parese en ouder worden

Cerebrale parese wordt beschouwd als een aandoening die in de loop van de jaren niet verergert. De beschadiging van de hersenen die de spasticiteit veroorzaakt, blijft constant. Er kan wel een teruggang in de lichamelijke conditie optreden, en het lichaam kan te maken krijgen met kwalen en ziekten die zich bij anderen pas op veel oudere leeftijd openbaren. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat mensen met cerebrale parese hun spieren op een andere manier gebruiken dan andere mensen.

Gevolgen

Veel voorkomende gevolgen van het ouder worden met cerebrale parese zijn:

  • Vergroeiingen in de gewrichten en de botstructuur waardoor artritis (gewrichtsontsteking) kan ontstaan.
  • Een toename van plotselinge (onwillekeurige) bewegingen die mogelijk verband houden met een toename van de lichamelijke vermoeidheid en achteruitgang van de lichamelijke conditie.
  • Een toename van spier- en gewrichtspijn waardoor er een grotere kans bestaat op het verlies van mobiliteit.
  • Moeilijkheden met lopen, wat kan resulteren in rugklachten omdat met name de rugspieren deze bewegingen compenseren.
  • Afwijkingen aan de ruggengraat, die in ernstige gevallen kunnen leiden tot chirurgisch ingrijpen.
  • Het steeds meer moeite krijgen met de dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld douchen, naar het toilet gaan, in en uit bed stappen, eten koken, boodschappen doen, etc.
  • lncontinentie (het niet kunnen ophouden van urine of ontlasting).
  • Depressies.
  • Achteruitgang in het uithoudingsvermogen.
  • Evenwichts- en coördinatieproblemen.
  • Toename van het lichaamsgewicht.
  • Ernstige leerproblemen.

Wanneer je een (of meer) van bovenstaande klachten herkent, aarzel dan niet om contact op te nemen met je behandelend arts.

Behandelmogelijkheden

Wanneer je klachten hebt, moet je altijd contact opnemen met je behandelend arts. Ieder mens is anders en iedereen vraagt om een andere behandeling.

Rijndam Revalidatie heeft een groepsbehandeling ontwikkeld voor volwassenen met CP, ouder dan 25 jaar. De groepsbehandeling richt zich op het leren omgaan met CP en (toenemende) klachten. Ook leer je omgaan met de gevolgen van je klachten in het dagelijks leven. Aanmelden kan via een verwijsbrief van de revalidatiearts, specialist of huisarts. De bijeenkomsten vinden plaats in Rotterdam. Meer info: www.rijndam.nl of tel. 010 2412428.

Tips

Een aantal tips die het makkelijker maken om te gaan met cerebrale parese naarmate je ouder wordt:

  • Oefen, blijf in beweging! Je kunt hierbij denken aan fietsen, paardrijden, zwemmen, eenvoudige aerobicsoefeningen, rolstoelaerobics, rek- en strekoefeningen, trainen met lopen, wandelen of sporten. Win altijd vooraf advies in bij je behandelend arts over de mogelijkheden.
  • Zorg voor een goede zithouding in je rolstoel.
  • Maak gebruik van een rollator, fiets of gemotoriseerd vervoer wanneer lopen over langere afstanden moeilijk of te belastend wordt.
  • Overweeg de gevolgen die een medische ingreep voor je kunnen hebben zeer zorgvuldig. Kies een arts die ervaring heeft met volwassenen met cerebrale parese . Zorg dat er na de medische ingreep de mogelijkheid bestaat voor een oefenprogramma.

De Amerikaanse organisatie voor cerebrale parese AACPDM heeft op haar website enkele factsheets. Onder andere over fitnesstraining en pijn.

Onderzoek

Wat is de impact van cerebrale parese op iemands gezondheid en werk als hij ouder wordt? Dat was de hoofdvraag van het onderzoeksproject ‘CP Impact’ dat Erasmus MC afgelopen jaren met de BOSK (nu CP Nederland), Sophia Revalidatie en Rijndam Revalidatie uitvoerde. Tijdens dit onderzoek hebben we zowel mensen met CP als hun behandelaars gevraagd naar hun ervaringen en tips.

De verslagen van de gesprekken vind je hier:

Meer informatie

Lees meer over ouder worden met CP.
Lees het artikel in TvZ (Tijdschrift voor Verpleegkundigen) nr. 4 2017 over Ouder worden met een aangeboren aandoening
Lees meer over ouder worden met een lichamelijke beperking of volg de Facebookpagina Ouder worden met een beperking.

Bestel het boek Ouder worden met een beperking

Heb je opmerkingen, vragen of tips?

Laat je reactie achter onderaan deze pagina of stel je vraag aan Marjon Graven, contactpersoon voor volwassenen met cp via [email protected].

Back To Top