‘Van jongs af aan is de ontwikkeling en groei anders bij mensen met cerebrale parese (CP). Lichamelijke klachten zijn vaak puzzelstukjes. Mensen kunnen veel hinder ervaren van CP en onderzoek is hard nodig’, vertelt revalidatiearts Wilma van der Slot in een artikel over leven met CP in BOSK Magazine. Wilma onderzocht de gezondheidsklachten van volwassenen met cerebrale parese en welk effect dit heeft op het dagelijks leven. Mirjam de Jonge en Heidi Schimmel vertellen over hun leven met CP.

‘Ik heb een beperking, maar laat hierdoor mijn leven niet beperken’, vertelt Mirjam de Jonge in BOSK Magazine. Mirjam heeft cerebrale parese, diplegie. Ze wil graag weten hoe haar klachten ontstaan en hoe zij ze kan voorkomen. Het frustreert haar dat ze bijna geen informatie kan vinden over ouder worden met een lichamelijke beperking.

Ook CP Nederland-lid Heidi Schimmel komt aan het woord over haar leven met cerebrale parese (diplegie). ‘Naarmate ik ouder word, heb ik sneller last van stress en stemmingswisselingen waardoor ik me soms down kan voelen. De spanning die daaruit voortkomt, voel ik in mijn hele lichaam. Het uit zich in spierpijn.’

In dit artikel vertelt Wilma van der Slot over de resultaten van haar onderzoek.

Lees het artikel over leven met cerebrale parese (pdf)

Website Ouder worden met een beperking

CP Nederland heeft ook een website (nieuw venster) over het onderwerp.

Meer info

Lees de resultaten van de enquête ‘Ouder worden met een beperking’ (maart 2015).
Lees het artikel in TvZ (Tijdschrift voor Verpleegkundigen) nr. 4, 2017 over Ouder worden met een aangeboren aandoening. (pdf)
Ervaringen delen of op zoek naar oplossingen? Bekijk de community Ouder worden met een beperking.

Lees meer over volwassenen en CP