Ter ere van haar 60e verjaardag schreef Yvette den Brok – Rouwendal het essay ‘Want dit is mijn eigenwijs lichaam. Over een levensweg met een niet-regulier lijf’. Zij beschrijft haar leven en laat zien welke sociaal maatschappelijke gevolgen het leven met een niet-regulier lichaam kan hebben. Marcel Wentink, bestuurslid CP Nederland, las haar boekje met veel plezier en herkenning.

Leven met een eigenwijs lichaam
Foto Yvette den Brok: Eindhovens Dagblad

Het heeft even geduurd voordat ik het boekje kon lezen. Ik schoof het een beetje voor me uit, misschien was het wel confronterend. Toen ik er eenmaal aan begon, heb ik het ook aan een stuk uitgelezen. Niet omdat het zo spannend was maar omdat veel zaken voor mij herkenbaar zijn. Daarnaast is het ook vlot geschreven en makkelijk leesbaar.

Ook mijn geboorte verliep niet helemaal vlekkeloos, de vroedvrouw (zoals men dat vroeger noemde) had wel erg veel haast om mij geboren te laten worden. Als zij wat rustiger had gedaan, had ik wellicht geen cerebrale parese. Die passage over de medische misser herken ik wel.

En poeh… wat zal dat lastig geweest zijn, die verhuizing op zevenjarige leeftijd naar de andere kant van het land en de voorbereiding daarop door de ouders van Yvette. Uit het verhaal blijkt dat ze tot dan zichzelf niet echt bewust was van haar anders zijn, ze ging naar school, speelde met vriendjes en vriendinnetjes en had een leuk leven. Tot ze ging verhuizen… Door de ongetwijfeld goedbedoelde waarschuwingen van haar ouders werd ze zich bewust van haar CP en hoe anderen daartegenaan kijken. Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk de omgeving van iemand is. Dat geldt voor iedereen natuurlijk wel maar zeker voor iemand met een beperking.

En dan de passage over de mytylschool en de therapieën die ze heeft gekregen, allemaal gericht op het functioneren van het lichaam. Wat was Yvette graag naar het regulier onderwijs gegaan om vriendinnetjes te hebben, te spelen en dan na school bijv. de therapieën te volgen. Wat jammer! Hoe belangrijk is het om op te groeien bij andere kinderen met en zonder beperking. Iedereen mag immers meedoen!

Wat mij niet verbaast in het boekje is het grote doorzettingsvermogen van Yvette om te kunnen leven zoals zij dat wil. Keuzes voor school, studies, banen geven allemaal blijk van dit doorzettingsvermogen. En wat valt het mij op dat onze maatschappij niet altijd even goed omgaat met mensen met een beperking. Mensen met een beperking worden bijzonder gemaakt, terwijl ze “gewoon” willen zijn.

Er staan veel dingen in die beslist herkenbaar zijn voor mij. Ik vind het boekje een aanrader voor iedereen met CP en hun naaste omgeving!

Marcel Wentink,
Bestuurslid CP Nederland

Bestellen

‘Want dit is mijn eigenwijs lichaam. Over een levensweg met een niet-regulier lijf’
Het essay is te bestellen door naam plus adres te mailen naar [email protected] en 10 euro over te maken op IBAN NL84 INGB 0006 0013 53 t.n.v. Y. den Brok.
Kijk voor meer info op: http://www.yvettedenbrok.nl/

Meer lezen
Dit voorjaar verscheen een interview met Yvette den Brok-Rouwendal in het Eindhovens dagblad:
https://www.ed.nl/opinie/leven-met-een-eigenwijs-en-onaangepast-lichaam~ad87f2dd/