Skip to content

Bij het revalideren kan de (para)medicus een hulpmiddel voorschrijven. Een belangrijk hulpmiddel bij cerebrale parese is de orthese.

Orthese

Een orthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel om standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten te corrigeren.

Een veel voorkomende orthese is de enkel-voet orthese (EVO, de Engelse term AFO wordt ook wel eens gebruikt). Dit is een beugel die er voor zorgt dat een kind met CP zijn voet plat op de grond kan neerzetten in plaats van dat het door de spasticiteit op zijn tenen staat.

Andere hulpmiddelen

Een rolstoel, een aangepaste eetstoel, orthopedische schoenen, er zijn allerlei hulpmiddelen voor de ondersteuning en behandeling van een kinderen met CP. Welke hulpmiddel(en) geschikt is (/zijn) hangt natuurlijk af van de lichamelijke en communicatieve mogelijkheden van je kind en wat het kan bereiken. De revalidatiearts [link] of ergotherapeut [link] geeft advies hierover.

Orthesen en andere hulpmiddelen kunnen (gedeeltelijk) worden vergoed door de ziektekostenverzekering. Meer over vergoedingen vind je op de website Meerkosten.nl (nieuw venster) van Ieder[In].

Back To Top