Skip to content

Seks is een belangrijk onderdeel van het leven. Als je CP hebt is zoenen, strelen of het hebben van seks soms een uitdaging. De verhoogde spierspanning of onwillekeurige bewegingen van je lichaam maken het vrijen soms lastig. Door opwinding, bijvoorbeeld bij flirten, zijn de bewegingen vaak ook intensiever. Je leert gaandeweg hoe dat het beste bij jou werkt.`

Maak het niet te zwaar

Het is natuurlijk fijn als je dat samen met je partner kunt doen. Voor je partner is het net zo spannend als voor jou; die weet misschien niet hoe dingen voor jou werken en wat dat voor hem/haar betekent. Praat er samen over, maar maak het niet te zwaar; ga met humor het avontuur aan!

Het boekje '121 antwoorden over seks en CP'
CP Nederland verzamelde 121 vragen over seks en CP met antwoorden. Het boekje 121 antwoorden over seks en CP is in de webshop verkrijgbaar.

 

 

 

 

 

 

Het is ook mogelijk om de hulp van professionals te vragen. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen om het vrijen prettiger te maken.

Hulp bij seksualiteit

Het is belangrijk dat je over seks praat. Er is meer mogelijk dan je denkt. Je kunt die vragen ook stellen aan ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Zij kunnen je met praktische zaken helpen. Bijvoorbeeld over aangepaste houdingen bij zoenen en vrijen, ADL-assistentie bij voorbereiding voor seks of de mogelijkheden van medicatie en operaties om je houding te vergemakkelijken.

Websites

Meer informatie vind je op de volgende sites over seksualiteit en een beperking:
FleksZorg
Seks met een handicap
Sense
Rutgers

Seks-hulpmiddelen

Bij het vrijen kun je hulpmiddelen en speeltjes gebruiken. Voor jezelf en voor je partner. Ze zijn er in alle soorten en maten: glijmiddel, massageolie, vibrators en nog veel meer. Je kunt ze kopen in sekswinkels, maar ook via webshops (zoals bij www.edusex.nl).

Back To Top