Skip to content

Kun je seks hebben als je CP hebt?

Ja, dat kan. Je lichaam werkt gewoon. CP werkt heel erg op je spieren en sommige mensen moeten psychisch wat overwinnen om te onderzoeken hoe seks voor hen prettig is.

Seks is veel meer dan geslachtsgemeenschap. Ook samen bloot tegen elkaar aanliggen, strelen, zoenen en dergelijke is seks. Ieder doet het op zijn eigen manier, als je het samen maar prettig vindt. Seks kan dus wel, maar gaat misschien op een andere manier. Mensen met CP kunnen niet altijd alle standjes uitvoeren (maar ja, wie wel…) en zijn soms veel stijver als ze in bed liggen.

“Ik voel me net een houten plank. Dus ik moet mijn weg vinden: wat past bij me en hoe ga ik om met het gevoel een houten plank te zijn? Wat kan ik wel en niet?”

Het helpt als je weet wat je fijn vindt en wat niet. Dat kan gaan om bepaalde houdingen waarin je fijn en gemakkelijk ligt of op welke manier je bijvoorbeeld het liefst gestreeld wordt. De één vindt het heerlijk om zacht aangeraakt te worden, terwijl een ander daar helemaal geïrriteerd door raakt. Op het moment dat je allebei beter weet wat je zelf prettig vindt en wat de ander kan en wil, wordt het ook steeds fijner. Je raakt steeds meer ontspannen. Van daaruit kun je uitbreiden en experimenteren. Wat heel belangrijk is, is dat je vertrouwen hebt in degene met wie je seks hebt en dat je geen dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen. Voel je niet gedwongen om iets te doen “omdat het nou eenmaal zo hoort”. Praat open over wat je lekker vindt en wel of niet wilt en probeer uit.

Er is soms moed voor nodig om je weg te vinden in seks als je CP hebt: je hebt immers seks met je lichaam, dus je komt jezelf en hoe jij omgaat met je lijf (weer) tegen. De eerste keer zoenen, strelen, vrijen, geslachtsgemeenschap. Heerlijk om over te dromen… Spannend om te fantaseren welke mogelijkheden je hebt, al heb je jouw beperkingen… en hoe zal dat voor de ander zijn…?

Misschien ben je terughoudend om stappen te zetten doordat je veel vragen hebt en een gebrek aan specifieke kennis of onvoldoende informatie. De drempel om met iemand een seksuele relatie aan te gaan kan best hoog zijn. Misschien weet je niet zo goed bij wie je met je vragen terecht kunt of hoe je een gesprek hierover moet beginnen. Of wanneer. Mensen met CP stellen helaas nog maar weinig vragen; het onderwerp blijft delicaat. Daar staat tegenover dat ook veel ouders en de meeste docenten, therapeuten en artsen eigenlijk niet of nauwelijks over het onderwerp spreken. Alle partijen vinden het ingewikkeld om het onderwerp seks aan te snijden.

Het zou handig zijn als je zelf de antwoorden op je vragen kon vinden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vragen en antwoorden. Binnen korte tijd hadden we meer dan honderd vragen verzameld van mensen met CP over seksualiteit! Vervolgens zijn we op pad gegaan om de antwoorden te vinden. Hiervoor hebben we gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen (jongvolwassenen met CP) en vragen voorgelegd aan professionals. En dit is het resultaat!

Dit boekje laat zien dat je ook met het hebben van een aandoening seksueel gezond kunt zijn. “Seksuele gezondheid is het vermogen om jezelf seksueel aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.”1 Dit geldt voor alle mensen en iedereen heeft – andere – uitdagingen. Als je CP hebt, moet je meer uitdagingen aangaan. Uitdagingen die vragen om speciale, maar uitvoerbare aanpassingen. We hopen dat dit boek je helpt om op onderzoek uit te gaan, je weg te vinden met jouw lijf en seks. En vooral om op jouw manier te kunnen genieten van vrijen.

Voor alle duidelijkheid: wat is CP?

Cerebrale parese is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenbeschadiging vóór het eerste levensjaar. CP gaat bij veel mensen gepaard met stoornissen in cognitie, communicatie, gedrag en beperkingen in de grove en fijne motoriek.

Eerst even over de termen “seks” en “vrijen”

Seks is een algemene term, waar alles onder valt zoals masturberen, knuffelen, zoenen, strelen, tegen elkaar aan liggen, orale seks, anale seks, geslachtsgemeenschap. Er zijn natuurlijk ook nog allerlei andere woorden voor geslachtsgemeenschap, zoals neuken of penetreren. Wij gebruiken hier de neutrale term geslachtsgemeenschap.

Vrijen is een woord dat vaak gebruikt wordt als mensen geslachtsgemeenschap bedoelen, maar ook vrijen met of zonder kleren en zonder geslachtsgemeenschap. Als we het in dit boek over geslachtsgemeenschap hebben, noemen we het ook zo. Anders gebruiken we de meer algemene term vrijen.

Back To Top