Skip to content

Over dit filmpje

Aan het woord is Jeanine Voorman, revalidatiearts. In deze video vertelt Jeanine welke problemen kinderen met cerebrale parese (CP) kunnen hebben met eten en drinken en wat de mogelijke oorzaken zijn. Voor kinderen met CP is voeding extra belangrijk. Als een kind met CP bijvoorbeeld onvoldoende voeding binnen krijgt, dan heeft het minder energie, zit minder lekker in zijn vel en er is een grotere kans op spasticiteit. ‘Als je als ouder moeite ervaart rond de voeding van je kind, bespreek dit dan met anderen.’ Dit is een van de tips die Jeanine in deze video geeft.

Als eten en drinken anders gaat…

Wanneer je kind cerebrale parese heeft (CP) gaat het vaak niet alleen over spalken, een beperkte handfunctie of een been dat niet goed mee doet. Het komt regelmatig voor dat het eten en drinken ook anders gaat dan bij kinderen zonder CP. Omdat niets je als ouder zo sterk raakt als je kind en uitgerekend dát kind zich voortdurend verslikt, misschien te weinig eten binnen krijgt of eindeloos doet over één hap, kunnen de zorgen groot zijn. Er zijn vaak veel vragen en het is logisch dat je als ouder behoefte hebt aan houvast en heldere uitleg.

Daarom deze site

Om in deze behoefte te voorzien is de informatie op deze website samen met professionals en ouders, opgezet. Dit is bedoeld om jou als ouder van een kind met CP, van bondige informatie te voorzien met betrekking tot eten en drinken. Verder krijg je hier tips en adviezen en vind je relevante doorverwijzingen naar andere bronnen. Aan de hand van veelvoorkomende vragen, komen verschillende aspecten van voeding aan bod.

Vraag je je af wat jij kunt doen om onder- of overgewicht bij je kind te voorkomen? Wil je weten hoeveel calorieën nodig zijn of heb je net te horen gekregen dat je kind een sonde nodig heeft? Struin dan door deze site, laat je informeren en je zal merken dat je niet de enige bent met vragen over eten en drinken!

Boek’ Alles wat je moet weten over eten, als je kind cerebrale parese heeft’

Eten is voor ons allemaal van levensbelang. Maar wat als eten en drinken voor jouw kind niet zo eenvoudig of vanzelfsprekend is? Als je kind zich voortdurend verslikt, misschien te weinig eten binnen krijgt of eindeloos doet over één hap? Al deze situaties kunnen zich voordoen als je kind cerebrale parese heeft. In dit boek vind je feitelijke informatie, ervaringsverhalen van ouders, en uiteraard belangrijke tips van artsen, diëtisten en logopedisten. Om je op weg te helpen in de zoektocht naar ‘alles wat je moet weten over eten en drinken als je kind CP heeft’. Inclusief informatie over sondevoeding en blended diet. Het boek is te bestellen via onze webshop.

Back To Top