Skip to content

Kind & Ziekenhuis is gestart met de online bewustwordingscampagne ’Hallo zorgverlener, luister even écht naar ons’. Hierin vragen kinderen met een aandoening aan zorgverleners om even stil te staan en écht naar ze te luisteren – al is het maar heel even. Op de campagnepagina’s op de website van Kind & Ziekenhuis vertellen ze waarom dat zo belangrijk is.

De campagne beoogt duidelijk te maken dat écht meepraten en meebeslissen in behandeling en zorg essentieel is voor kinderen met een aandoening. Aan de hand van hun eigen ervaringen laten de kinderen zien dat ‘echt samen beslissen’ een voorwaarde is om hun eigen leven vorm te kunnen geven. Ze nodigen zorgverleners daarom uit om even stil te staan bij hun verhaal – in woord, beeld en geluid.

Hun eigen leven leiden
De kinderen zijn voor de campagne uitgebreid geïnterviewd en gefotografeerd. In hun verhalen staat hun leven centraal en niet hun aandoening, ook al speelt die wel een beperkende en soms zelfs bepalende rol. De kinderen maken duidelijk dat ze hun eigen leven willen leiden en hun eigen keuzes willen maken. De zorg moet daarom passen bij hun leven. Zorgverleners kunnen helpen, zeggen ze, door de stem van kinderen de ruimte te geven, écht naar ze te luisteren en ze optimaal te betrekken bij de behandeling en de zorg.

Concept ‘samen beslissen’
De campagne vloeit voort uit het project ‘Een grote stem voor kleine mensen’. Hierin is de afgelopen twee jaar onderzocht wat kinderen zelf vinden van het concept van ‘samen beslissen’ en wat zij nodig hebben om hun stem te kunnen laten horen. Ook is onderzocht hoe gespreksinstrumenten als de Kindtool Mijn positieve gezondheid en de IMPACT-tool daarbij kunnen worden ingezet. De inzichten zijn verwerkt in meerdere onderwijsproducten over samen beslissen met kinderen, variërend van zelfstudie via e-learning tot een intensieve implementatiescholing voor het hele team.

Zorginstituut Nederland (ZIN)
Het project liep tot september 2024 en vond plaats in het kader van de subsidieregeling Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen van Zorginstituut Nederland (ZIN). Partners in het project zijn de MKS-partijen (Medische Kindzorg Samenwerking): Kind & Ziekenhuis, branchevereniging BINKZ, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en de beroepsverenigingen Kinderverpleegkunde.nl, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en V&VN Vrouw en Kind.

Meer info:

Kinderen over samen beslissen: “Geef onze stem de ruimte”

Nieuw: verdiepende definitie van samen beslissen met kinderen

Back To Top