Skip to content

Vanaf dinsdag 1 tot en met 28 september

Steptember, sponsoractie voor cerebrale pareseOp dinsdag 1 september gaat de jaarlijkse actie STEPtember van start. Vanaf die dag zetten deelnemers elke dag 10.000 stappen voor mensen met cerebrale parese (CP). Organisator CP Nederland zet dit jaar in op 10.000 deelnemers, terwijl in 2019 al een recordaantal van bijna 8500 deelnemers werd genoteerd. De opbrengst van STEPtember komt ten goede aan onderzoek, ondersteuning van volwassenen en kinderen met CP, productontwikkeling en voorlichting.

Erik Scherder

Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is als ambassadeur aan de actie verbonden. Een deel van de opbrengst van 2019 kon hij zelf ook inzetten voor een onderzoek naar het effect van muziek op bewegen bij mensen met CP. Dat onderzoek doet hij samen met Jule Zuiderbaan. Verder verscheen een boek voor ouders van kinderen met CP, met daarin speciale aandacht voor het voedingsaspect. CP Nederland kon door middel van de actie bijdragen aan de te ontwikkelen Kwaliteitsstandaard Psychosociale zorg in de kinderrevalidatie en verder komt er binnenkort weer de nieuwe voorlichtingscampagne www.ditiscp.nl. Tenslotte is een deel van de opbrengst ingezet voor het Nederlands CP register dat tot doel heeft de zorg voor kinderen met CP van 1 tot 18 te verbeteren en meer op maat te kunnen geven.

Erik Scherder is blij met alle concrete resultaten: “We hebben in Nederland bijna € 450.000 opgehaald in 2019 en daarmee kunnen al veel initiatieven ondersteund worden. Maar stel je eens voor dat we inderdaad 10.000 deelnemers halen, die dagelijks 10.000 stappen zetten en zich daarvoor laten sponsoren. Dan gaan we naar 100.000.000 stappen per dag. En het kan, want STEPtember is een actie die ondanks Corona gewoon door kan gaan. Of misschien is dit juist door Corona een bijzonder event dat mensen nog wel samen kunnen doen, als collega’s, vrienden, familie, buren, noem maar op. En als we dan met 10.000 mensen op stap gaan, komen we na 28 dagen op het duizelingwekkende aantal van 2,8 miljard stappen voor CP. Elke stap telt, voor mensen met CP.”

Samen met collega’s

De actie wordt jaarlijks ook omarmd door het bedrijfsleven. Zo doet bijvoorbeeld ook een delegatie van KPN mee. Onder de deelnemers Collin Meijer die ook een persoonlijk belang heeft bij STEPtember: “Beweging is voor iedereen goed. Daarom zei ik ook direct ‘Ja!’ toen mijn collega’s mij vroegen om mee te doen met STEPtember. Tijdens het registreren op de website kwam ik er pas achter dat we geld inzamelen ten behoeve van cerebrale parese, precies waarvoor mijn kleine nichtje Liv in behandeling is. Ik zet mij wel vaker in voor goede doelen, maar deze keer is het anders. Van dichtbij zie ik hoeveel een klein meisje van nog geen twee jaar al heeft moeten meemaken. In plaats van speeltuinen zag zij vaker de binnenkant van het ziekenhuis. En ook voor haar ouders is het niet gemakkelijk; elke keer weer opnieuw uitvinden wat er met je dochter aan de hand is en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Hoe zij, samen met artsen, een behandelplan opstellen en continu positief blijven verdient een diepe buiging. Daarom ben ik blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen en samen met tientallen KPN collega’s 10.000 stappen per dag ga lopen. En uiteraard vraag ik graag anderen via deze weg, om ons te helpen een te gek bedrag op te halen. Alle beetjes helpen enorm!”

CP Nederland

De sponsoractie STEPtember is een initiatief van CP Nederland. Deze vereniging, van en voor mensen met CP, streeft ernaar meer begrip te kweken voor mensen met CP, en meer bekendheid te creëren rondom de aandoening. Zo draagt STEPtember bij aan een verbeterde maatschappelijke positie en meer ondersteuning van volwassenen en kinderen met CP. Daarnaast wordt met STEPtember geïnvesteerd in onderzoek naar cerebrale parese.

Wat is cerebrale parese?

Cerebrale parese (vroeger ook wel bekend als spasticiteit) is een vroege beschadiging of aangeboren afwijking in de hersenen die leidt tot één of meer lichamelijke handicaps. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld bij zuurstoftekort tijdens de bevalling. Vaak komen ouders er pas later achter dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld als hun kind niet zelfstandig kan zitten. Cerebrale parese is de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen. Eén op de vierhonderd baby’s wordt met cerebrale parese geboren. Cerebrale parese is niet te genezen.

Deelnemen

De actie STEPtember is dit jaar voor de achtste keer in Nederland. Voor meer informatie en deelname: www.steptember.nl.

Back To Top