Door: Lianne van der Stoep

Afscheid nemen is vaak niet leuk en moeilijk, maar het brengt soms ook iets moois met zich mee. Zelf heb ik door mijn beperking afscheid moeten nemen van een gezondere versie van Lianne. Maar omarm de persoon die ik nu ben en zo gaan er nieuwe deuren voor me open. De mooie herinneringen aan vroeger blijven en ik ben er nog en geniet! Daarom kan ik nu zeggen is dat het op dit moment een afscheid is met een grote glimlach!

Afscheid nemen van iets of iemand is altijd moeilijk om wat voor reden dat afscheid ook is.

Maar het heeft vaak ook iets moois in zich. Door afscheid te nemen sluit je iets af, maar soms open je daar nieuwe deuren mee. Afscheid nemen gaat ook gepaard met terugkijken en samen herinneringen ophalen.

Een mooi cadeau van een clublid

Zelf heb ik regelmatig te maken met afscheid. Doordat ik zorgafhankelijk ben, heb ik een hele club lieve mensen om me heen die me helpen. Voor hen is het werk en daarbij zijn ze soms toe aan een nieuwe uitdaging. Zelf zorg ik er uiteraard altijd wel voor dat ik uitdaging genoeg met me meebreng, maar toch! Een spuitende stoma, een dwarse sonde, het kan allemaal!

Deze week moest ik ook weer afscheid nemen van iemand van mijn club. Dus keken we terug: ‘Lian, een aantal jaar geleden had ik niet gedacht dat je nu zo voor me zou staan’. Als team bereiden we elkaar voor dat we wel eens afscheid van je zouden moeten nemen. Daar ben ik me maar al te goed bewust van. Toen, twee jaar geleden woog ik 35 kilo en hing mijn leven aan een zijden draadje, maar ik wilde vechten voor wat ik waard was. Wat had ik veel pijn en was het leven zwaar. De zenuwblokkade als een van de behandelingen is een van de cadeautjes die ik heb mogen krijgen.

Nu leef ik in mijn bonustijd. Met veel beperkingen, dat wel. Ondanks het meer beperkt zijn doe ik veel meer en kan ik ook meer omdat ik alles uit het leven wil halen en meer. Ik heb afscheid genomen van Lianne 1.0 de relatief gezonde ik, gelukkig geldt dat ook voor de hele zieke Lianne 2.0. Nu omarm ik Lianne 3.0 en gaan er nieuwe deuren voor me open. Daar geniet ik extra van. Zo ook van dit schrijven. Ik hoop maar dat mijn bonustijd nog 40 jaar mag duren! Want Lianne 3.0 is in bepaalde opzichten gewoon ook het leukst!

Jazeker, het afscheid nemen doet wel pijn en is ook heel moeilijk. Maar als er daarna voor wie dan ook zich nieuwe deuren openen op welke manier dan ook, dan hoop ik dat deze dingen je veel geluk brengen. Dit gun ik jullie allemaal en wens ik iedereen toe! Ik heb het geluk met dit hangertje alvast gekregen van mijn clublid. Met veel mooie herinneringen bracht ook dit afscheid iets moois met zich mee.