Skip to content

Spasticiteit is een vorm van spastische cerebrale parese. Spasticiteit komt vaak voor bij cerebrale parese (CP): 70-80% heeft de spastische vorm van CP, ook wel spastische parese genoemd. Bij spasmes voelen de spieren stijf en strak aan. De bewegingsfunctie van de aangetaste ledematen is vaak slecht.
Zie ook de verschillende vormen van cerebrale parese.

Spastisch, wat is dat?

Spasticiteit betekent dat spieren continu prikkels krijgen om aan te spannen, en daardoor samentrekken. Hierdoor ontstaat een te hoge spierspanning, en voelen de spieren stijf en strak aan.

Spastische cerebrale parese

Bij spastische cerebrale parese is de persoon aangedaan aan een of beide benen en aan een of beide armen. Spastische hemiparese betekent dat één lichaamshelft spastisch en verzwakt is. Ook kan spasticiteit voorkomen bij alleen de benen of alleen de armen.

Oorzaak van spasticiteit

Spasticiteit wordt veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Die beschadiging kan ontstaan zijn tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte door bijvoorbeeld zuurstofgebrek, of door een trauma in het eerste levensjaar.

Behandeling spasticiteit

Er bestaat geen behandeling die de hersenbeschadiging ongedaan kan maken. De behandeling is er altijd op gericht iemand zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren, binnen de mogelijkheden van die persoon. Vraag je revalidatiearts om advies hierin.

Back To Top