Ik ben Anja van Wijk, 33 jaar en woon in Den Bosch. Ik heb cerebrale parese (CP) maar heb er zelf niet zoveel last van. Ik ben een vrolijke, actieve, bezige bij, die het leven goed op orde heeft. ‘Uit wat voor gezin kom ik?’ ‘Hoe was het om op te groeien met een beperking?’ Hier zal ik in deze blog antwoord op geven. Dus lees je weer gezellig mee?

Mijn zusje en ik

Ik kom uit een gezin van vier: vader, moeder, mijn zus en ik. Een fijn gezin. Mijn moeder was thuis om voor mij te zorgen, mijn vader had een bedrijf in de bouw, hij bouwde loodsen en kantoorruimtes, en was een groot gedeelte van de dag aan het werk. Mijn zus deed de koksopleiding om in de horeca terecht te komen en ik ging naar speciaal onderwijs in Tilburg.

Ik kon me op mijn slaapkamer altijd heel goed bezig houden. Ik speelde kantoortje, schooltje, en allerlei andere dingen. Verveling kwam bijna nooit voor in mijn woordenboek.

Ik was ook een goede leerling op school, had een kleine, fijne vriendengroep waar ik mee om ging.

Over de opvoeding kan ik wel zeggen dat het bij ons goed is gegaan en dat ik blij ben met de persoon die ik geworden ben. Mijn ouders hadden in die tijd meer te stellen met mijn zus die allemaal dingen uit wilde proberen, wat natuurlijk bij een goede puber hoort. Wij zijn met goede normen en waarden opgevoed.

Toen ik wat ouder werd begon ik me langzaam af te vragen waarom ik anders was dan anderen. Ik heb in die periode erg veel moeite gehad met mijn beperking en hoe ik dat moest accepteren. Over hoe ik dat gedaan heb zal ik nog wel eens schrijven.

Maar ik kwam er wel achter dat ik een ander soort leven leidde dan andere mensen. Er werd regelmatig óver me gepraat in plaats van mét me. Of er werden vragen gesteld aan degene die bij me was zonder het aan mij te vragen. Aan dat soort dingen merkte ik dat het allemaal anders ging dan bij andere mensen. Hoe om te gaan met mijn beperking is tot op de dag van vandaag echt wel een uitdaging. Maar daarover later meer.

Hebben jullie moeite gehad met je beperking in de tijd dat je opgroeide? Laat het me weten.

Liefs, Anja