Voor mensen met cerebrale parese (CP) GMFCS IV en V is het vaak een uitdaging om een elektrische rolstoel te besturen vanwege een beperkte handcontrole. Deze beperking kan hen belemmeren in hun zelfstandigheid en in de mogelijkheid hun eigen mobiliteit te beheersen. Tot voor kort was het vinden van een geschikte oplossing beperkt en complex. Het Belgische bedrijf CoMoveIT heeft hier met hun CoMoveIT Smart-besturing nu een oplossing voor.

De intelligente hoofd- en/of voetbesturing, die met zo goed als alle elektrische rolstoelen verbonden kan worden, biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen met CP door zich continu en automatisch aan de gebruiker aan te passen, zonder dat er speciale kalibratie of programmering vereist is.

Het team achter CoMoveIT, bestaande uit fysiotherapeuten en ingenieurs van de Belgische universiteit KU Leuven, heeft met hun expertise en ervaring in de zorgsector deze oplossing ontwikkeld, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De CoMoveIT Smart-besturing maakt gebruik van een algoritme dat de specifieke bewegingen van de gebruiker vertaalt naar een vloeiende rijervaring. Deze technologie omzeilt de noodzaak van grote bewegingen en vereist weinig kracht, dankzij de combinatie van instelbaarheid en gevoelige sensoren. Ook zorgt het algoritme ervoor dat de rolstoel doet wat de gebruiker ervan verwacht. De combinatie van al het bovenstaande zorgt voor een rustgevend effect, waarbij de lichaamsspanning tijdens het rijden opmerkelijk daalt.

De CoMoveIT Smart-besturing heeft een positief effect op kwaliteit van leven door het bevorderen van zelfstandige mobiliteit. Morris, een jong kind, kan bijvoorbeeld met de hoofdbesturing van CoMoveIT die gekoppeld werd aan zijn elektrische rolstoel nu ook zelf buiten spelen met vriendjes: https://www.youtube.com/watch?v=HOKEvhLnzJg

In Nederland maken al enkele mensen gebruik van dit systeem. Het is goedgekeurd door zowel de WLZ (Wet Langdurige Zorg) als de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De CoMoveIT Smart-besturing wordt in Nederland gedistribueerd door RTD Arnhem, als onderdeel van Kersten Hulpmiddelen, Sunrise Medical, Life & Mobility en Dietz Power.

Wil je meer over dit systeem weten, neem dan contact op met een van de distributeurs of stuur een mail naar: [email protected].