Als je een beperking hebt valt het soms niet mee. Gesprekken met de revalidatiearts kunnen je hier echt bij helpen, dat is aan te raden.

Onlangs had ik een afspraak bij mijn revalidatiearts in het revalidatiecentrum. Het is een hele aardige vrouw. Ik lig heel erg met haar op een lijn. Hetgeen waar ik momenteel mee worstel is mijn energieverdeling. Dit is niet eenvoudig. Ik heb al mijn hele leven het idee dat mijn hoofd en mijn lichaam totaal 2 verschillende dingen zijn die niet goed met elkaar samenwerken. Eerst kwam zij met het voorstel om in de middag eens een uurtje bij te tanken op bed. In eerste instantie dacht ik: Ik ben 27 jaar naar bed gaan is voor oude mensen, en niet voor iemand van mijn leeftijd. Eerst verzette ik mij hiertegen, het gaat bij mij in kleine stapjes. Een tijd later besloot ik toch eens het te gaan uitproberen. Toch ben ik na een uur even liggen veel fitter.

Ook hebben we het over mijn hulpmiddelen gehad, aangezien ik gedurende dag van houding wissel. In de ochtend in mijn elektrische rolstoel, daarna in mijn duw rolstoel om toch te kunnen blijven bewegen. Ook fiets ik met mijn handbike. Toch vertelde ik dat het mij opviel dat het hoepelen in mijn duwrolstoel moeilijker ging. Opgeven is voor mij geen optie. Ik bleef gewoon door hoepelen, je kunt zeggen: Eigenwijs? Ik vind van niet, ik wilde doorzetten. Toen vertelde de arts dat wellicht elektrische hoepelondersteuning voorop mijn duw rolstoel iets zou zijn voor mij. Om de belastbaarheid in mijn schouders en nek en mijn energie wel stabieler zou gaan zijn voor mij. Bij thuiskomst besloot ik eens de E-move wielen (toevallig van dezelfde firma als van mijn elektrische rolstoel) eens te mailen om te vragen wat zij voor mij konden betekenen hierin. Al gauw werd er een afspraak gepland om de wielen uit te proberen. Het was voor mij een wereld van verschil. Mijn schouders werden niet stram, en het hoepelen koste veel minder energie. Vrij snel daarna heb ik contact op genomen met mijn ergotherapeut en heeft met de adviseur van Medipoint een afspraak gepland om het een en ander door te spreken. Inmiddels heb ik de wielen een tijdje. Het verlicht echt. Ik heb minder last van mijn schouders, mijn energie is beter verdeelt en ook mijn zelfstandigheid verbetert. Zo zie je maar: Elke verandering komt in stapjes…