Ik heb CP sinds mijn geboorte, ik ken mijn lijf als geen ander. Tuurlijk heb ik wel eens struggles in het leven, net zoals ieder anders mens. Toen ik ouder werd besefte ik dat ik kan blijven balen over dingen die ik niet kan. Vooral in mijn pubertijd was dit het geval. Maar hierdoor kom je niet verder. Ik bleef hangen. En toch moet ik door. 

Een leerkracht van school zei: Mienke. Je kunt goed praten, daar kun je je kwaliteit van maken. Je hebt best al wat ervaring in het leven. Je kunt mensen inspireren. Een periode heb ik over deze opmerking nagedacht. Ook na mijn schooltijd. Maar hoe geef ik mijn kwaliteiten een goede invulling? Waardoor ik hier ook energie en kracht uit haal? Totdat ik besloot om een lezing te geven bij een hoge school voor studenten die de opleiding volgende voor ergotherapie en fysiotherapie. Ik kreeg het aanbod om daar mijn levensverhaal te vertellen. Spannend dat ik het vond, ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik gebruikte de zin: “Bedenk hoe je zelf behandeld wilt worden, ik ben gewoon een mens.” Al gauw nam de zenuwen in mij af. En wat ging het goed. En wat kwamen er veel leuke vragen en opmerkingen bij de vragen ronden. Ik zag dat deze lezing mensen een andere kijk op het leven gaf. 

Hiervan krijg ik positieve energie. Ik zet mij al jaren in voor een inclusieve samenleving op verschillende manieren. Eigenlijk al sinds het VN-Verdrag. Tegenwoordig bij Platform Toegankelijk West Betuwe. Het onafhankelijke platform zet zich in om gebouwen en openbare ruimten in de Gemeente West Betuwe voor iedereen toegankelijk te maken. Toegankelijkheid is de eerste voorwaarde voor een inclusieve samenleving! 

Praat met ons, niet zonder ons. Via het platform kom ik in gesprek met de gemeente, en via deze weg kom ik door bijeenkomsten en vergaderingen toch bij mooie besluiten en resultaten op het gebied van inclusie. Iedereen wil gelijkwaardig behandeld worden, overal gebruik van kunnen maken en overal aan mee kunnen doen. Iedereen heeft kwaliteiten, en je bent zeker niet alleen CP alleen. Zet jezelf in je kracht, ook al is zoeken daarnaar soms een lange weg. En weet je soms niet waar je moet beginnen? Het kan gewoon. Besef wat je wil bereiken, het leven is veel te mooi!

Wat je overkomt je kracht maken. Dit heb ik moeten leren, en dit heb ik gedaan. Dit gaat zeker niet vanzelf, maar dit is zó leuk, en belangrijk!