Skip to content

beeld van smartphone die bediend wordtSteeds meer taken voer je uit via apps en websites. Voor communicatie met de overheid bijvoorbeeld of om reserveringen te maken of online producten of diensten te kopen. Helaas blijken de meeste apps en websites niet toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Om hier verandering in te brengen is de gratis app Ontoegankelijk gelanceerd.

Sinds de lancering zijn er meer dan 300 meldingen gemaakt door meer dan 150 gebruikers. Inmiddels zijn er toegankelijkheidsverbeteringen doorgevoerd in de eerste 100 apps en websites.

Bewustzijn creëren

Het is van belang dat het voor ontwikkelaars duidelijk wordt waarom niet iedereen gebruik kan maken van hun app of website. Dit bewustzijn wordt gecreëerd door eindgebruikers. Dit doen ze door een melding te maken van toegankelijkheidsproblemen van de betreffende app of website.

Combinatie ervaring en kennis

Het succes van de app Ontoegankelijk zit hem in de combinatie van de ervaring van de gebruiker en de kennis van de toegankelijkheidsexpert die de melding opvolgt. Het toevoegen van inzichten en kennis hoe fouten opgelost kunnen worden zorgen sneller voor verandering.

Het meldpunt is van iedereen, voor iedereen. Door het toenemende aantal gebruikers en meldingen worden belangrijke inzichten verkregen over de soort problemen. Daarnaast wordt duidelijk hoeveel mensen problemen ondervinden en welke handvatten het beste gedeeld kunnen worden met ontwikkelaars.

Download de app

Kom jij een ontoegankelijke app of website tegen? Download de app Ontoegankelijk en maak een melding! Het team gaat met iedere melding aan de slag. Ga naar de website Ontoegankelijk.

Video

Zie ook de video over app Ontoegankelijk:
met gebarentolk
zonder gebarentolk

Betrokken partijen

Stichting Appt en stichting Accessibility hebben het initiatief genomen om deze app te ontwikkelen en te ondersteunen. Dit is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van onder andere het Bartiméus Fonds en het SIDN fonds. Met ondertussen 300 meldingen en enkele honderden gebruikers willen ze dit succes verder te vergroten.

Back To Top