En dan moet je wachten tot je naar bed kan, het moeilijkste wachtmoment van de dag.

Het is inmiddels rond kwart over 10 in de avond. Ik heb net weer een livestream gekeken van Dri3man die ik volg via petje af. Altijd een heerlijke afsluiter van de donderdagavond. Ik weet dan ook, als ik dat heb gekeken dat het wat later kan worden, maar als ik dan hoor, “je mag nog een klein half uur wachten.” Dat is dan net te veel gevraagd. De tijd die ik dan nog moet overbruggen, lijkt uren te duren.

Alles aan mij schreeuwt dat ik naar bed wil. Maar dat kan niet altijd meteen, altijd maar weer wachten tot het uitkomt bij de begeleiding. Ik heb dan vaak mijn tanden al gepoetst en dan begint het he. Het licht in de badkamer is aan en ik zie in de spiegel dat het me steeds meer moeite kost om mijn ogen open te houden. Vaak rijd ik dan naar mijn slaapkamer waar het licht uit is en ga daar dan met mijn ogen dicht zitten wachten tot er iemand komt helpen.

En dan komt er iemand helpen met naar de wc gaan en in bed gaan liggen, vaak is het dan op dat tijdstip niet meer de tijd om de dag door te nemen. Dus heel vaak gebeurt dat in stilte. Als ik dan in bed lig, gebeurt het soms zelfs wel eens dat ik de begeleiding ergens in de verte hoor weggaan en dat ik in korte tijd in een diepe slaap val.

En soms heb ik van die nachten dat ik echt niet in slaap val. Ik zou willen dat ik mijn hoofd ’s nachts wat makkelijker uit kan zetten. Soms lukt dat echt niet. En dan lig ik te draaien, deken erop, deken eraf. Licht aan, licht uit. Wat zou ik op zo’n moment dan graag even uit bed gaan, even een rondje lopen, even een plas doen en dan weer lekker rozig gaan liggen en verder slapen. De realiteit is echter anders. Alles van wat ik hierboven beschrijf lukt niet. Wat voel ik me dan gehandicapt.

Even later herpak ik de slaap weer en tegen dat het 7 uur is, de tijd om uit bed te komen, willen mijn ogen niet open. Dit zal wel weer een dag worden dat ik vanmiddag een flinke inkakker krijg, maar ja, dat is dan maar zo. We beginnen met kleine ogen aan een nieuwe dag.