In verband met de oplopende coronacijfers en nieuwe maatregelen heeft het bestuur van CP Nederland helaas moeten besluiten de landelijke dag van CP te verplaatsen naar voorjaar 2022. Wanneer de nieuwe datum bekend is, communiceren we dat zo snel mogelijk. Iedereen die zich al heeft aangemeld, ontvangt nog persoonlijk bericht van ons.

Eerdere bericht:

Na een online Landelijke Dag in 2020 zijn we blij dat we elkaar in 2021 weer kunnen ontmoeten tijdens de Landelijke Dag in Apeldoorn! We hebben een leuk en afwisselend programma voor alle leeftijden. Prof. Dr. Erik Scherder trapt de dag af via een livestream met een inspirerend verhaal. Daarna zijn er interessante workshops, een leuke informatiemarkt en is er volop gelegenheid om elkaar informeel te spreken.

We nodigen ook jongeren en kinderen met hun ouders/begeleiders van harte uit om te komen. De workshops Alternatief gamen, Muziek, Frame Running en Yoga zijn leuk voor alle leeftijden. En speciaal voor kinderen is er de workshop van het Nationaal Ballet en een ruimte om te Feestknutselen.
Graag tot zaterdag 27 november!

Programma

9.30 – 10.00 Registratie, inloop met koffie/thee

10.00 Welkom – Marieke van Driel, voorzitter bestuur CP Nederland

10.05 Openingsspreker via livestream – Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

10.50 Korte koffie of thee pauze

11.00 Feestelijke bekendmaking opbrengst STEPtember Marike Willems, CP Nederland Huishoudelijke mededelingen

11.30 – 12.45 Workshopronde 1 (voor toelichting workshops, zie hieronder)

  1. Ouder worden met CP
  2. Zelfstandig gaan wonen
  3. Aangepast gamen
  4. Ballet
  5. Yoga
  6. Frame Running

12.45 – 14.00 Lunch en informatiemarkt

14.00 – 15.15 Workshopronde 2 (zie toelichting workshops hieronder)

  1. Ouder worden met CP
  2. Aangepast gamen
  3. Ballet
  4. Yoga
  5. Frame Running
  6. Muziek maakt je leven leuker

15.15 Plenaire afsluiting

15.30 – 16.30 Borrel

Praktische informatie

Op de landelijke dag zijn zowel leden als niet-leden van harte welkom! De deelnamekosten zijn hieronder aangegeven. Hiervoor krijg je een inspirerend programma en catering gedurende de hele dag.

Lid CP NederlandGeen lid
Gezin€ 25€ 75
Volwassene (vanaf 18 jr)€ 10€ 30
Organisaties€ 20€ 60

Locatie

Zonnehoek-school voor speciaal onderwijs, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn

Let op: in verband met de geldende coronamaatregelen zal bij binnenkomst een coronacheck plaatsvinden. Zorg ervoor dat je de corona check app hebt geactiveerd of dat je een ander geldig bewijs bij je hebt, net als je legitimatiebewijs.

De locatie is met openbaar vervoer goed bereikbaar (bushalte Citroenvlinder op 2 minuten loopafstand). Er zijn genoeg parkeerplaatsen aanwezig.

Tijdens de dag zelf is ADL hulp aanwezig. Heb je hulp nodig, dan vragen we je om dit bij aanmelding aan te geven.

Op de dag zelf worden foto- en filmopnames gemaakt die kunnen worden gebruikt bij communicatie-uitingen van CP Nederland. Mocht je daar bezwaar tegen hebben, dan kan je dat vooraf aangeven door dat te mailen aan [email protected]

Informatie workshops


Ouder worden met CP
Als volwassene met cerebrale parese heb je meer kans om te maken te krijgen met klachten als pijn, vermoeidheid en toenemende beperkingen bij bijvoorbeeld lopen of werken. Daarbij kun je te maken krijgen met psychische klachten als onzekerheid of eenzaamheid, waardoor deelnemen aan de samenleving lastiger wordt. In deze workshop krijg je meer informatie en praktische tips over deze gezondheidsklachten, bereikbare ondersteuning en wat je zelf kunt doen. Tip: doe voordat je deelneemt aan de workshop de gratis leermodule. Deze vind je op www.ouderwordenmeteenbeperking.nl.
Workshopleiders: Manin Konijnenbelt, revalidatiearts De Hoogstraat en Sander Hilberink, lector Kenniscentrum Zorgrevalidatie Hogeschool Rotterdam.

Zelfstandig gaan wonen, zo pak ik dat aan!
Kom je op een leeftijd waarop je gaat nadenken over zelfstandig wonen, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Waar moet je rekening mee houden, wat zijn de verschillende woonopties, bij welke organisaties kun je terecht kunt voor advies of het aanschaffen van eventuele hulpmiddelen en/ of trainingen of begeleiding? Of heb je vragen over een zoon of dochter die graag zelfstandig zou willen wonen? Dan past deze workshop bij jou! Een ergotherapeut zal alle aspecten van zelfstandig wonen toelichten. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen aan een ervaringsdeskundige.
Workshopleiders: Lineke Verhoef, ergotherapeut Rijndam Revalidatie locatie Erasmus MC en Esther de Vos, vrijwilliger CP Nederland en ervaringsdeskundige.

Aangepast gamen voor kinderen en (jong)volwassenen met CP
In deze workshop gaan we het hebben over de mogelijkheden van gamen als je CP hebt. Want wist je dat 70% van iedereen in Nederland die gamet, dit vooral doet vanwege het sociale aspect? Gamen is namelijk een relatief makkelijke manier om samen te kunnen spelen met vrienden, broers en zussen of zelfs met je ouders. Maar omdat dit motorisch en cognitief niet altijd even makkelijk is voor mensen met CP, wordt dit lang niet door iedereen gedaan. Tijdens deze workshop komen er allerlei vormen van gamen langs, van oogbesturing tot aangepaste controllers en krijg je te zien dat iedereen kan gamen. Laat op deze dag een nieuwe (virtuele) wereld voor je opengaan!
Workshopleider: Ties Klok, kinderfysiotherapeut Klimmendaal Revalidatiespecialisten en adviseur NMAgaming.

Ballet
Houd je van ballet en dansen of wil je weleens proberen of ballet iets voor jou is? Schrijf je dan in voor de workshop Ballet! Tijdens deze workshop krijg je les van een balletdocente van het beroemde Nationaal Ballet. Trek iets aan wat lekker zit zodat je goed kunt bewegen. De les is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders/begeleiders.
Workshopleider: Cecile van den Idsert, dansdocent het Nationaal Ballet.

Yoga
Een praktische yoga en mindfulness workshop met houdingen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen die je ook in je dagelijks leven kunt gebruiken. Het gaat om bewust voelen en bewegen binnen je eigen mogelijkheden. Door de verbinding te ervaren tussen bewegen, ademen voelen en denken leer je met yoga bewust in het leven te staan en bij jezelf te blijven. Dit geeft rust in je lijf en hoofd. De workshop is te volgen vanaf een (rol)stoel.
Workshopleider: Carrie Schriemer, CS Yoga (www.csyoga.nl).

Frame Running
Heb jij al kennis gemaakt met Frame Running? Hierbij gebruik je een Running Frame: een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun, een zadel en drie wielen. Je bestuurt het Running Frame met het stuur boven het voorste wiel. Het is een ideale sport, omdat benen niet belast hoeven te worden. Dus als je normaal gesproken in een rolstoel zit, kun je toch rennen dankzij het Running Frame. Ook als je niet een rolstoel stoel zit, maar wat meer moeite hebt met lopen, is Frame Running een heel gave sport. In deze workshop hoor je meer over de mogelijkheden van Frame Running en worden ervaringen gedeeld. En er zijn Running Frames beschikbaar zodat je het zelf onder begeleiding kunt uitproberen.
Workshopleiders: Petra van Schie en Henriette Stemerdink, Frame Running Nederland.

Muziek maakt je leven leuker
Met muziek en expressie kun je laten zien wat je in je hebt. Op deze manier kun je je beter uiten en ook anderen meenemen in jouw belevingswereld. In verbaal, muzikaal of creatief opzicht. Stichting InKluzie stimuleert dit en creëert zo betrokkenheid bij mensen met en zonder beperking. Hierdoor ontstaan prachtige verbindingen, waardoor verschillen wegvallen. Dit willen we ook jou laten ervaren. We laten je in een muzikale workshop kennis maken met diverse muziekinstrumenten die door ons in onze activiteiten worden ingezet. Het wordt een echte interactieve workshop waar je natuurlijk alle instrumenten zelf kunt proberen en waarin vooral met veel plezier met elkaar gespeeld wordt. Het wordt leuk!
Workshopleiders: Wout Zwikker en Job Kaihatu, Stichting Inkluzie.nl.