Skip to content

Oogproblemen, moeite met zien

Als gevolg van CP kunnen oogproblemen ontstaan. Als je hersenen de visuele informatie niet goed verwerken kun je bijvoorbeeld moeite hebben met het herkennen van mensen en voorwerpen. Verder komen oogstoornissen voor zoals bijziend- en verziendheid, moeite met diepte zien, ‘luie’ ogen, scheelzien en onwillekeurige ritmische bewegingen van de oogbollen. Een stoornis die regelmatig voorkomt is Cerebral Visual Impairment (CVI). De klachten die je bij CVI kunt ervaren variëren van wazig zien tot uitval van een deel van het gezichtsveld, voorwerpen niet herkennen en de weg niet kunnen vinden. Heb je moeite met zien? Voor gespecialiseerde hulp en ondersteuning kun je terecht bij Bartiméus of Visio. Beide organisaties weten veel over oogproblemen als gevolg van hersenschade.

Hoorproblemen, moeite met horen

Door CP kun je slechthorend of doof zijn. Heb je daar vragen over? Kentalis ondersteunt je met praktische hulp en begeleiding.

Moeite met eten, drinken en slikken

Als gevolg van CP kan eten en drinken soms lastig zijn. De meest voorkomende klachten zijn:

  • motorische zuig-, slik- en kauwstoornissen en moeite met de coördinatie van slikken
  • gastro-oesophageale reflux (periodiek terugvloeien van maagzuur in de slokdarm)
  • aspiratie (voedsel dat in je longen terechtkomt)
  • obstipatie

Meestal weet je uit ervaring op welke voeding je goed reageert en van welke voedingsmiddelen je last hebt. Soms is een goed evenwichtig voedingspatroon samenstellen lastig in combinatie met je CP. In het algemeen kunnen een diëtist, (revalidatie)arts en logopedist je advies op maat geven over je voedingspatroon, klachten en eventuele ondersteuning in de vorm van extra of vervangende drink- of sondevoeding. Een logopedist kan je bepaalde vaardigheden aanleren waardoor het eten en drinken makkelijker gaat. Is je hand- of armfunctie beperkt? Dan kan een ergotherapeut samen met jou zoeken naar manieren om gemakkelijker te kunnen eten en koken.

Als je langere tijd onvoldoende gezonde voeding binnenkrijgt heb je meer last van je spasticiteit, word je sneller moe, reageer je langzamer, ben je sneller geprikkeld en kun je je minder goed concentreren. Gezond eten volgens de Schijf van Vijf en de Voedingspyramide is dus belangrijk, maar je verbranding of energiebehoefte kan anders zijn als je CP hebt. Een diëtist kan je helpen om je voedingspatroon aan te passen zodat je je mentaal en fysiek goed blijft voelen. Meer informatie en adviezen vind je in ons hoofdstuk over voeding.

Verstoorde sensibiliteit en prikkelverwerking

Sensibiliteit en prikkelverwerking gaat over je gevoeligheid voor alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Bijvoorbeeld kou, warmte, pijn en druk. Als gevolg van CP kan dit verstoord zijn en leiden tot overgevoeligheid of juist ongevoeligheid. Je kunt bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor geluiden, licht, soorten textiel, geuren, bewegingen, maar ook voor stemmingen, sfeer en dingen die er niet zijn. Sommige mensen worden ongevoelig voor tast.

Als je hersenen prikkels goed kunnen verwerken reageer je op een passende manier op je omgeving. Een andere prikkelverwerking verstoort je aanpassingsvermogen en de manier waarop je je emoties uit. Je kunt dus anders reageren dan mensen van je verwachten. Ben je als gevolg van je CP extra gevoelig voor prikkels dan reageer je sneller en heftiger. Ben je juist ongevoeliger dan reageer je trager. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen met CP. Verstoorde sensibiliteit en prikkelverwerking komen regelmatig voor bij mensen met CP. Ervaar je dat het je dagelijks leven belemmert? Leg dit dan voor aan je revalidatiearts. Die adviseert je over ondersteuning en begeleiding. Heb je geen revalidatiearts? Vraag dan je huisarts om een verwijzing.

Invloed op je mentale gezondheid

Onze hersenen besturen en coördineren niet alleen lichaamsfuncties zoals ademhaling en lichaamstemperatuur. Ze sturen ook ook complexe functies aan zoals beweging, zintuiglijke waarneming, denken, gedrag en emotie. Leven met CP betekent vaak dat je te maken hebt met pijn en vermoeidheid. En die hebben weer invloed op je weerbaarheid en mentale gezondheid. Daardoor zorgt CP er soms voor dat je mentaal eerder uit balans raakt. Tips, handvatten en ervaringsverhalen daarover vind je in ons hoofdstuk over mentale gezondheid.

Invloed op emotie en gedrag

CP heeft invloed op je emotie en gedrag. In het filmpje op de website CP en Gedrag (links bovenaan) legt prof. dr. Erik Scherder je uit hoe dat komt. Voor veel mensen met CP is het zeer herkenbaar. Het kan voor jou lastig zijn om je emoties te uiten en ermee om te gaan. Je kunt je moeilijker aanpassen. Ook epilepsie en de manier waarop je bent opgevoed kunnen daar invloed op hebben.

Verschillende andere emotionele en gedragsstoornissen kunnen samenhangen met CP. Denk bijvoorbeeld aan autistische stoornissen, ADHD, dwanghandelingen, depressiviteit en teruggetrokkenheid. CP kan op latere leeftijd emotionele labiliteit, een negatief zelfbeeld of moeite met de acceptatie van je beperking tot gevolg hebben. Heb je die ervaring? Vraag dan om psychologische begeleiding. Dat kan je helpen om je evenwicht weer te vinden. De revalidatiearts kan je doorverwijzen.

Problemen in het denken

Het filmpje over CP en gedrag op de website CP en Gedrag (aldaar aan de linkerkant) is herkenbaar voor veel volwassenen met CP. Prof. dr. Erik Scherder legt helder uit hoe CP je gedrag kan beïnvloeden. Ook problemen in het denken komen regelmatig voor als gevolg van CP. Daaronder vallen onder andere aandacht, concentratie, geheugen en planning. Heb je daar moeite mee? Dan kan het goed zijn om eens in gesprek te gaan met je revalidatiearts. Die coördineert ook bij deze klachten de juiste behandeling en begeleiding.

Epilepsie en slaapproblemen

Hersenschade kan epilepsie veroorzaken, een hersenziekte met epileptische aanvallen. Epilepsie komt regelmatig voor bij CP en ontstaat meestal op kinderleeftijd. Via de huisarts kom je dan vaak bij de neuroloog terecht. Als de oorzaak niet duidelijk is of de epilepsie is moeilijk te behandelen kan de arts je doorverwijzen naar de gespecialiseerde epilepsiekliniek van SEIN of Kempenhaeghe. Daar kun je terecht voor diagnose, behandeling, ondersteuning en begeleiding. Om verschillende redenen komen ook slaapproblemen vaak voor bij mensen met CP. Op deze pagina vind je praktische tips.

Chronische pijn

Dit komt voor bij driekwart van de mensen met CP en begint al op jonge leeftijd. Op latere leeftijd kunnen de klachten toenemen. De oorzaak van de pijn ligt in beweging, spasticiteit, kramp, spierspanning en de veranderde vorm en het gebruik van je gewrichten. Handige tips vind je hier. Op de website Ouder worden met een beperking vind je meer informatie. Meer weten over leven met pijn? Klik dan op deze link naar de workshop Sterk met pijn of de Stichting Pijn-Hoop. Deze stichting organiseert lotgenotencontact.

Terug naar de hoofdpagina Behandeling en therapieën

Back To Top