plaatje van drie mensen die een high 5 gevenBeter leren omgaan met je dagelijkse vermoeidheid helpt. Gelukkig kan dit op verschillende manieren. De basis is een goed inzicht in je belasting en belastbaarheid. Wat vraag je van jezelf en wat kun je aan? Een revalidatiearts kan onderzoeken wat je toenemende vermoeidheid veroorzaakt en wat daarvan je kunt beïnvloeden. De fysiotherapeut kan een trainingsprogramma ontwikkelen om je conditie en spieren optimaal te houden.

‘Ik heb van mijn ergotherapeut geleerd hoe ik energie bespaar bij het aankleden.’

Het is de kunst om zuinig om te gaan met je beschikbare energie en die goed te verdelen over de dag. Probeer uit welke dagindeling het beste bij jou past. Je kunt kiezen voor één tot drie rustpauzes per dag van een kwartier tot een half uur, dit werkt voor veel mensen goed. Maar sommigen hebben meer aan een langere rustpauze van één tot twee uur. Maximeer je rust overdag op twee uur om een negatieve invloed op je nachtrust te voorkomen.

Is huishoudelijk werk een ‘energievreter’? Kijk dan of je daarop kunt besparen. Eventueel kan het maatschappelijk werk je uitleggen hoe je huishoudelijke of persoonlijke ondersteuning aanvraagt. Verder kunnen hulpmiddelen je helpen om vermoeidheid te verminderen, denk aan een rolstoel, scootmobiel of een hulphond. Een ergotherapeut kan je helpen om inzicht te krijgen in je activiteiten en energie te besparen, maar kan ook adviseren over hulpmiddelen en aanpassingen in huis.

Terug naar hoofdpagina Mentale gezondheid