afbeelding van opgestapelde stenenBelasting is dat wat je van je lichaam en geest vraagt in de dingen die je doet. Belastbaarheid is dat wat je fysiek en mentaal (aan)kan. Een goed inzicht in je belasting en belastbaarheid helpt om het evenwicht te vinden dat past bij jouw lichaam en leeftijd. Als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn voel je je het prettigst.

De uitdaging is dus om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Stel je daarbij de dag voor als een weegschaal die in het midden uit moet komen. Wat vraag je van je lichaam vandaag en wat kan je lichaam leveren? Is het haalbaar om vandaag bijvoorbeeld te werken, te sporten, het huishouden te doen, te winkelen en een stukje te lopen? Wat zijn jouw energiegevers en wat zijn je energievreters? Bedenk ook dat lichaam en geest elkaar continu beïnvloeden, zowel positief als negatief. Als je mentaal niet lekker in je vel zit kun je lichamelijk minder presteren, maar het omgekeerde is ook waar. Voor energiemanagement kun je terecht bij je revalidatieteam.

Naarmate je ouder wordt kan je lichaam minder leveren en verandert je belastbaarheid. Je kunt last krijgen van toenemende vermoeidheid, pijn en slaapproblemen. Probeer ook dan je evenwicht te behouden, vraag niet teveel van je lichaam. En werk bewust aan je fitheid en een optimale gezondheid. Bewegen en goede voeding zijn hierbij belangrijk. Het zijn gezondheidsfactoren waar je zelf invloed op hebt.

Terug naar hoofdpagina Mentale gezondheid