Skip to content

Project CP Impact

foto met Chantal van Dijk, Joyce Benner en Wilma van der Slot
Van links naar rechts: Chantal van Dijk, Joyce Benner en Wilma van der Slot

Wat is de impact van CP op iemands gezondheid en werk als hij ouder wordt? Dat was de hoofdvraag van het onderzoeksproject ‘CP Impact’ dat het Erasmus MC samen met CP Nederland, Sophia Revalidatie en Rijndam Revalidatie uitvoerde. Chantal van Dijk heeft zelf CP.  In het artikel “Het is niet mijn lichaam, maar mijn hoofd dat de grenzen bepaalt” bespreken Chantal, onderzoeker Joyce Benner en revalidatiearts Wilma van der Slot de antwoorden op de hoofdvraag van ‘CP Impact’. Hier volgen alvast enkele citaten:

Chantal van Dijk:
“Naarmate ik ouder word, kost het me meer moeite om al mijn uren te werken. Anders dan ik dacht heeft dit niet zoveel met mijn fysieke beperking te maken. Ik krijg meer moeite met het verwerken van informatie en multi-tasken.”

“Ik heb ook het meeste last van het mentale stukje. Het lichamelijke ziet iedereen wel. Juist het schakelen en verwerken gaat niet zo snel. Dan werk je boven je niveau en kom je jezelf keihard tegen, zeker als je ook nog veel reistijd hebt.”

“Het is niet mijn lichaam, maar mijn hoofd dat de grenzen bepaalt.”

Revalidatiearts Wilma van der Slot:
“CP is hersenletsel en kan dus grote invloed hebben op cognitieve vermogens als plannen, schakelen, geheugen en aandacht. Een neuropsychologisch onderzoek kan iemands sterke en zwakke kanten in kaart brengen.”

“Wij adviseren mensen om na elk uur vijf of tien minuten pauze te nemen om het hoofd leeg te maken. Probeer daarnaast op je werk en thuis niet teveel op schermen bezig te zijn en pas je dagindeling aan.”


“Vaak wordt alleen naar de fysieke problemen en mogelijkheden gekeken. Zelden kijkt men welk werk past bij iemand die hersenletsel heeft. Vaak zien we dat mensen daarom vanaf het begin boven hun macht werken, waarna velen doorgaan tot ze niet meer kunnen.”

Terug naar hoofdpagina Mentale gezondheid

Back To Top