CP is een beperking die zich bij iedereen anders uit. Licht of zwaar aangedaan en een- of tweezijdig spelen daarbij een rol. Daarnaast kunnen sommige aspecten van CP ervoor zorgen dat je mentaal eerder uit balans raakt. Onze hersenen besturen en coördineren namelijk niet alleen lichaamsfuncties zoals ademhaling en lichaamstemperatuur. Ze sturen ook onze complexe functies zoals beweging, zintuiglijke waarneming, denken, gedrag en emotie. Hersenbeschadiging kan onderbrekingen veroorzaken in netwerken en baansystemen die belangrijk zijn voor het reguleren van emoties en het aanleren van (gewenst) gedrag.

Emotieregulatie

Emotieregulatie betekent dat je op een goede manier kunt omgaan met je emoties en ze kunt uiten. Als je hierin problemen ervaart wordt dat veroorzaakt door een combinatie van je sociaal en cognitief functioneren en je hersenbeschadiging. Je kunt je moeilijker aanpassen. Daarnaast kunnen epilepsie en de manier waarop je opgevoed bent een rol spelen. De website ‘CP en gedrag’ gaat over de invloed van CP op het gedrag en emoties van kinderen met CP, maar op dit vlak vinden volwassenen ook veel herkenning.. Het filmpje van Erik Scherder op de website van CP en gedrag is heel waardevol.

Prikkelverwerking

Prikkelverwerking is het verwerken van informatie die ons via de zintuigen bereikt. Als deze verwerking goed verloopt kun je op een efficiënte en passende manier reageren op eisen en verwachtingen vanuit je omgeving. Als je CP hebt kun je soms niet goed omgaan met prikkels uit je omgeving en reageer je hier trager of juist heftiger op. Dit verstoort je aanpassingsvermogen en dat beïnvloedt de manier waarop je je emoties uit. Je kunt anders reageren dan mensen van je verwachten. Op de website ‘CP en gedrag’ voor ouders van kinderen met CP lees je meer over prikkelverwerking. De informatie is ook bruikbaar voor volwassenen.

Ben je mentaal uit balans dan kan zich dat op verschillende manieren uiten. Met name pijn en vermoeidheid komen vaak voor. Daardoor vermindert ook je belastbaarheid. Problemen in de emotieregulatie kunnen leiden tot eenzaamheid als je sociale omgeving er niet goed mee om kan gaan.

‘Als je prikkelbaarder bent: zeg even “ho” tegen je zelf. Onderzoek of het werkelijk zo belangrijk is waar je je druk om maakt.’

Terug naar hoofdpagina Mentale gezondheid