foto van vrouw in rolstioelOm je arbeidsgeschiktheid zoveel mogelijk te bevorderen en te behouden kun je als werknemer verschillende voorzieningen aanvragen via het UWV. Daar worden wel voorwaarden aan gesteld, maar laat je daar niet door weerhouden. Informeer wat er mogelijk is in jouw situatie.

Mogelijke voorzieningen werknemer

• Voorzieningen in vervoer om op je werk te kunnen komen, zoals een autoaanpassing of een bijdrage in de kosten van eigen vervoer
• Persoonlijke ondersteuning in de vorm van een werkcoach
• Mobiele hulpmiddelen op je werkplek zoals een aangepaste bureaustoel. Meer tips over aanpassingen op je werkplek vind je op de website van Incluvisie.

Voorzieningen werkgever

Past je werkgever jouw werkplek aan of schaft hij immobiele hulpmiddelen aan zoals bijvoorbeeld een lift om je in dienst te kunnen houden? Dan kan hij of zij voor deze extra kosten subsidie aanvragen via het UWV. Je kunt je werkgever daarover zelf informeren want niet alle werkgevers weten dat deze mogelijkheid bestaat.

Vrijwilligerswerk

Als blijkt dat betaald werk in de oude vorm niet meer haalbaar is kan vrijwilligerswerk een goed alternatief zijn. Vaak combineren mensen vrijwilligerswerk met een gedeelte betaald werk, maar het is ook regelmatig een vervanging van hun betaalde baan. Meer informatie vind je op de pagina Vrijwilligerswerk.

Hulp van de ergotherapeut

De ergotherapeut kan je zowel thuis als op je werk helpen in het herkennen van signalen van overbelasting. Wanneer ontstaan die signalen bij jou, hoe kun je ze vóór zijn en hoe kun je je balans weer herstellen? Zo voorkom je dat klachten ontstaan of toenemen.

Wat kan de ergotherapeut concreet voor je doen:

  • Met een structuurlijst structuur in je dag aanbrengen zodat je kunt zien wanneer je welke activiteiten kunt plannen.
  • Adviseren over de uitvoering van je activiteiten en hoe je daarbij energie bespaart. Bijvoorbeeld met één ding tegelijk bezig zijn, vertragen of activiteiten zittend uitvoeren in plaats van staand.
  • Helpen bij het plannen van je activiteiten binnen je dagelijkse structuur. Hoe stel je prioriteiten, kan iemand anders het misschien doen of kun je hulp vragen?
  • Praktische adviezen geven voor thuis zoals koken voor meerdere dagen, je boodschappen laten bezorgen of huishoudelijke hulp voor de zware taken.
  • Helpen met het anders indelen van de taken op je werk, zoals het verdelen van administratieve taken over vaste momenten per dag.

Overprikkeling en werk

Als je CP hebt ben je vaak overgevoelig voor prikkels waardoor je op je werk oververmoeid en overbelast kunt raken. Vraag op tijd hulp, bijvoorbeeld aan je revalidatiearts. Je kunt ook alvast het ervaringsverhaal van Bennie lezen.

Mogelijkheid tot aanvragen ADL assistentie tijdens je werk

Werkgerelateerde ondersteuning kun je bij het UWV aanvragen als intermediaire voorziening. Een open gesprek met je werkgever helpt, die kan meedenken over een oplossing. Probeer het een gezamenlijk ‘probleem’ te maken.

Terug naar de hoofdpagina Werk