Jesse Bruines is 15 jaar en heeft Cerebrale Parese (CP). Voor hem geen beperking om zijn dromen in het wedstrijdzwemmen na te jagen. En dat blijkt uit de resultaten: in december 2019 werd hij als parazwemmer nationaal jeugdkampioen op de 50 meter vlinderslag en 100 meter vrije slag. Maar dat is niet alles. Met 5 medailles tijdens het Nederlands Kampioenschap wedstrijdzwemmen voor junioren en jeugd in Eindhoven op zak is hij een waar succesnummer.

 

Voorbeeld voor anderen met een lichamelijke beperking

Jesses successen zijn een reden voor wethouder Elly van Wageningen van de gemeente Lelystad om hem in het zonnetje te zetten bij zijn wedstrijdzwemvereniging Batavia Swim. Met een mooie bos bloemen voor zijn mooie prestaties én voor zijn geweldige doorzettingsvermogen zegt zij: “Jesse is een mooi voorbeeld van wat je met sporten kan bereiken, ondanks een lichamelijke beperking. Zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen is bewonderingswaardig. Ook de samenwerking tussen Batavia Swim en de KNZB hebben Jesse geholpen om verder te komen in het wedstrijdzwemmen. En dat heeft een mooi resultaat opgeleverd, namelijk 5 medailles. Daar kan hij met recht trots op zijn.”

Parazwemmer Jesse Bruines en wethouder Elly van Wageningen
Foto: Gemeente Lelystad

Wedstrijdzwemmen met cerebrale parese

Jesse had met zijn vroeggeboorte (hij kwam 2 maanden eerder dan verwacht) een lastige start. Daarbij liep hij twee hersenbloedingen op. Het gevolg hiervan was een beschadiging aan de fijne en grove motoriek, diagnose cerebrale parese. Al met 3 maanden kreeg Jesse fysiotherapie. Bewegen is belangrijk voor iedereen en zeker als je een aandoening als CP hebt. Jesses passie voor het wedstrijdzwemmen is goed voor lijf en leden, want zwemmen is ondersteunend voor zijn spierontwikkeling.

 

Jesses uitdaging als parazwemmer

Toen Jesse begon met zwemmen nam hij het op tegen kinderen zonder aandoening en was er geen uitzondering van regels. Een uitdaging, want zijn lichamelijke beperking zorgde voor diskwalificaties en veel laatste plekken. Voor de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) een reden om Jesse een classificatie voor zwemmen met een lichamelijke beperking gegeven. Dit betekent dat hij gelijkwaardig wordt beoordeeld, zodat er een eerlijke strijd is. Jesse zwemt bij zijn zwemvereniging mee met kinderen zonder beperking, maar krijg een aangepaste trainingsaanpak als dat nodig is. De stoere doorzetter traint een keer per maand mee met het KNZB junioren para-talententeam in Amersfoort.

Bron: Gemeente Lelystad