Na een carrière in de tijdschriftjournalistiek schreef journalist Freya Gerritsen een autobiografische, coming-of-age-roman over de impact van CP en de bipolaire stoornis van haar vader.

 

Hoewel de roman – voluit: Engel – als het leven je kopje onderduwt en je weigert te verdrinken – voor een brede doelgroep is geschreven, heeft Gerritsen (46) tijdens het schrijven ervan altijd het pubermeisje met spasme in haar achterhoofd gehad. Gerritsen: “In mijn eigen puberjaren heb ik flink geworsteld met mijn lichaamsbeleving en toekomstdromen: zou ik ooit hetzelfde bereiken als mijn vriendinnen zónder handicap; een baan en een gezin krijgen? Ik schaamde me voor mijn lijf en durfde bijna niet over mijn onzekerheden te praten.”

Mede daarom is Engel openhartig: “Als ik er één meisje met spasme kan helpen, dan is het me dat waard. Een spastisch lijf bepaalt soms meer dan je lief is, maar laat het je er nooit van weerhouden je dromen na te jagen.”

Gerritsen hoopt – in deze tijden van polarisatie – met haar debuut tevens de nuance terug te brengen: “Tegenwoordig moet je voor of tegen zijn, zwart of wit denken. Maar de werkelijkheid kent veel grijstinten. Ik ben niet alleen maar ‘de gehandicapte’ net zoals een moslim niet alleen maar moslim is. Toch wordt voortdurend dat zichtbare stukje uitvergroot en daarmee doe je iedereen tekort. De verschillen worden steeds benadrukt, terwijl er zo veel meer is dat ons bindt. We zijn in de eerste plaats allemaal mens.”

 

Engel kost 21,50 en is verkrijgbaar via www.engelhetboek.nl en (online) boekhandels.

Op de site vind je ook een preview.

een stapel exemplaren van de roman 'Engel'