Ik ben Anja van Wijk, 33 jaar en woon in Den Bosch. Ik heb cerebrale parese (CP) maar heb er zelf niet zoveel last van. Ik ben een vrolijke, actieve, bezige bij, die het leven goed op orde heeft. Dit keer praat ik jullie graag bij over het wel en wee van spalken. Als je CP hebt doen je ledematen vaak niet wat je wenst. Spalken helpen om alles in de goede stand te laten staan, maar hoe ik er altijd naar heb gekeken en hoe ik het ervaar om spalken te moeten dragen, dat lees je in deze blog.

Spalken heb ik echt mijn hele leven moeten dragen. Van kleins af aan droeg ik al spalken om de stand van mijn voet recht te houden. Ik had ze wel echt nodig, maar prettig vond ik het niet. Mijn hele voet strak vastgezet, met aan de onderkant veters en aan de bovenkant een klittenband om mijn voet echt vast te zetten. Ze hadden allerlei kleuren. Rood en blauw.

Het aanmeten van die spalken gebeurde met gips. Mijn been werd dan ingepakt met gips wat nat om mijn been werd gerold. Dat moest dan weer even drogen en dan was je zo weer een uur verder. Maar de instrumentmaker, Aad genaamd, maakte er altijd wel een gezellig momentje van. Vaak gebeurde het aanmeten onder schooltijd. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds als ik naar bed ging had ik ze aan. Wij hadden in de familie een kennis die er voor mij schoenen voor maakte. Als ik ze weleens uit deed ging mijn voet meteen weer verkeerd staan.

Omdat ik ouder werd waren de spalken op den duur niet meer nodig en stapten we over op orthopedische schoenen. Ik vond dat wel heel prettig, dat was minder zwaar aan mijn benen.

Ik heb ook andere soort spalken gehad en tot op de dag van vandaag gebruik ik nog spalken. Toen ik jonger was maakte ik gebruik van een polsspalk. Die spalk zorgde ervoor dat mijn pols niet dubbel ging klappen. Daarvoor had ik een bruine spalk die met klittenband mijn pols vastzette.

vingersplint

Op dit moment gebruik ik zogenaamde vingersplints (zie afbeelding rechts). Momenteel gebruik ik er drie aan een hand. Dit is om het overstrekken van mijn hand tegen te gaan. Helaas heb ik er sinds kort nog een bij moeten laten maken omdat ik meer klachten kreeg. Als ik de spalkjes niet om heb doet mijn hele rechterarm en schouder pijn. Gevoelsmatig is het wel een achteruit gang, maar het is niet anders. Ik ben toch blij met deze hulpmiddelen.

Wat betekent het voor jou om spalken te gebruiken? Laat je het me weten?