Door: Lianne van der Stoep

Lianne: ‘Ik ga daarom graag uitdagingen aan, “kan niet” staat niet meer in mijn woordenboek. Steptember is zo’n nieuwe uitdaging en ik ga hem aan: een maand lang 10.000 stappen per dag zetten. Wat zou het mooi zijn als het lukt!’

Steptember? Ja, je leest het goed ik heb het hier over het BOSK initatief waarin je in de maand september dagelijks 10.000 stappen zet. Ik wil daar aan meedoen! Nu hoor ik jullie denken: jij bent toch zelf ook spastisch? Jazeker!

Als je me dit 5 jaar terug had laten lezen, had ik je compleet voor gek verklaard. In 5 jaar kan er erg veel veranderen! Bewegen is altijd belangrijk natuurlijk, maar voor mij was het onderdeel van mijn overlevingsmodus waarin ik zat. Beweging gaf me nog een klein beetje controle over mijn eigen lijf. Ik had 5 jaar geleden erg veel pijn doordat mijn maag en darmen niet goed werkten. Door te bewegen kon ik de werking van mijn organen een beetje bevorderen en zo de pijn een beetje verlichten. Gelukkig heb ik bewegen nu niet meer nodig als overlevingsmechanisme, maar het zorgt er wel voor dat ik me goed voel en daarom beweeg ik erg graag.

De reden dat ik met veel bewegen begon is natuurlijk geen leuke aanleiding geweest, maar ik heb nu een conditie waar veel mensen nog een puntje aan kunnen zuigen. Door te bewegen heb ik al veel grenzen weten te verleggen en is mijn lijf nu sterker dan het ooit geweest is. Dat heeft ook een positief effect op mijn spasticiteit. Kan niet, staat niet meer in mijn woordenboek. Bewegen is niet zo vanzelfsprekend voor iedereen, ook niet voor mij. Ik loop als een kievit, maar dan wel met rollator! Steptember is voor mij een hele grote uitdaging! Ik verleg hiermee weer een grens en hoop zo een voorbeeld te kunnen zijn voor velen. Met bewegen kun je veel bereiken en ik hoop dat door mijn deelname andere mensen met CP dit ook kunnen. Ieder op hun eigen manier.

Steptember maakt dit tot een mooi en goed doel. Natuurlijk mag je dit doel altijd sponseren! Het duurt nog even, maar ik zorg dat ik er klaar voor ben: Steptember here I come!