‘Het is jouw levenspad, geniet van de kleine dingen in het leven, hoe lastig en moeilijk het soms ook is’

Goed met je energie omgaan betekent dagelijks kiezen wat je doet en hoe je dat doet. Voor iemand met een anders werkend lijf is grenzen aangeven lastig. Nu ik ouder word, merk ik het steeds meer. Vroeger kon ik vele uren in mijn stoel zitten. In de middag rusten? Ik moest er niet aan denken en vond het niet nodig. “Ik ben geen oud wijf!”

Dit was ook mijn eerste reactie toen ik bij mijn revalidatiearts aanklopte om mijn vermoeidheid te bespreken en zij aangaf dat rusten in de middag niet verkeerd zou zijn. Is het eigenwijs, koppig, dwars? Nee, het is verwerking van de volgende fase bedacht ik mij later. Ik weet al jaren dat mijn hoofd en mijn lijf twee totaal verschillende dingen zijn. Ik ben niet iemand die stil zit, ik doe graag iets voor de samenleving. Ik ben graag actief, van het schrijven van columns tot het lid zijn van het onafhankelijk platform Toegankelijk West Betuwe, waar ik mij hard maak voor inclusie. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee moet kunnen doen. Eigenlijk sta ik altijd aan, maar ik krijg van al deze dingen die ik doe wel ontzettend veel positieve energie!

Vorig jaar heeft CP Nederland de brochure CP Light gelanceerd. CP light is een term voor jongeren met een lichte vorm van cerebrale parese. Dit heb ik zelf niet, ik heb namelijk GMFCS 4.

Nu ik ouder word, merk ik dat ik ook meer last krijg van dingen, waar ik vroeger geen moeite mee had of niet eens wist dat dit met mijn CP te maken kon hebben. Maar ik herken mijzelf in de onderwerpen van CP Light zoals bijvoorbeeld: ‘Bedenk voor jezelf wat de gevolgen zijn van over je grenzen gaan’. Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven en als ik ze door heb is het vaak al te laat. Dit heb ik vooral in situaties in mijn vrije tijd. In mijn werk bij een fysiotherapiepraktijk heb ik hier juist geen last van en kan ik wel goed mijn grenzen aangeven.

Dit heb ik moeten leren: neem je tijd en blijf open. Bedenk hoe je je balans behoudt. Leer omgaan met je vermoeidheid en energie, probeer de balans te vinden. Een revalidatiearts kan met je meekijken en je krijgt handvatten waarmee je verder kunt.  Mijn hoofd wil namelijk zoveel meer dan dat mijn energie en lijf aankunnen. Ze zeggen wel eens wijsheid komt met de jaren… ik leer mijn lijf elke dag beter kennen.

Daarom realiseer ik mij steeds meer dat alle nieuwe situaties in stapjes komen, en dat is NIET erg! Onthoud: het is jouw levenspad. Geniet van de kleine dingen in het leven, hoe lastig en moeilijk het soms ook is. Maak van je situatie je kracht, dit heeft zeker voordelen. Hierdoor word je sterker. En kun je dingen ook beter een “plekje geven.”