Op 6 oktober is er wereldwijd ieder jaar extra aandacht  voor bewustwording rondom CP in de maatschappij en benadrukken we dat het belangrijk is verder te kijken dan iemands handicap. Dit jaar staat in het teken van ‘Make your mark’. 

Mensen met cerebrale parese gaan hun hele leven om met verandering, het doorbreken van barrières en het bedenken van creatieve oplossingen. 

Ik heb zelf CP in al mijn ledenmaten en hierdoor ben ik volledig afhankelijk van mijn grootste vriend, mijn rolstoel. Ik vind 6 oktober altijd een speciale dag, ondanks dat ik nooit zoveel bij mijn CP stil sta. Ik probeer altijd van mijn CP het voordeel te zien en mezelf dus ook in te zetten in de vorm als ervaringsdeskundige. Dit doe ik al jaren op verschillende vlakken.  Het bedenken van creatieve oplossingen ben ik in de loop ter jaren erg handig in geworden. Je leert er mee leven en je leert er mee omgaan. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, dit is het zeker niet. Er is wat mij betreft nog veel onwetendheid over CP.

Wat mij opvalt: Mensen denken vaak dat CP te vergelijken is met een dwarslaesie. Of dat CP een spierziekte is. Dit is het zeker niet. Het is een hersenbeschadiging wat ik bij vroeggeboorte heb opgelopen. Er zijn veel verschillende gradaties in CP. Mensen zeggen regelmatig in mijn omgeving; Ik merk helemaal niets aan jou, ik zie alleen je rolstoel. Natuurlijk is CP veel meer dan alleen mijn rolstoel. Mijn spieren staan de hele dag onder spanning. Ik moet nadenken bij elké handeling. ik ben sneller moe en ook heb ik moeite met informatieverwerking. Dit is door mijn hersenbeschadiging trager. Ook heb ik hulp nodig bij alledaagse handelingen. Natuurlijk kun je de mensen in mijn omgeving niets kwalijk nemen. Ik leg graag uit hoe het zit. Dit is doorbreken, en dat merk ik echt. Ik ben niet mijn CP, ik ben Mienke!