Skip to content

In mijn laatste blog vertelde ik jullie al dat het ouder worden met CP  steeds pittiger wordt voor mij.

Voor de toenemende spierspanning en stijfheid zou meer ontspanning goed zijn voor mijn lijf en daarom was ik zoek naar een infrarood sauna. Tussen jullie tips zat helaas niet de juiste oplossing voor mij.  Na verder te zoeken kwam ik zelf op een oplossing: een infrarood lamp op wielen. De koppen van deze lamp kun je bewegen waardoor je precies kunt focussen op de plek waar je de warmte nodig hebt. Voor mijn nek en schouders kan ik in mijn rolstoel blijven zitten. Met de afstandsbediening kan ik de warmte instellen en de tijd die ik wil. Om dit apparaat te gebruiken bij mijn onderrug en benen lig ik op bed. Door de hoeveelheid warmte reageert mijn lijf positief en kan ik goed ontspannen. Ondanks dit blijft mijn lijf soms een raadsel.  Laatst had ik het idee dat er steeds iets in mijn keel zat wat ik niet weg kon slikken, wat ik ook probeerde. Omdat het drukkende gevoel maar niet wegging, ben ik gestart met logopedie in het revalidatiecentrum. Het blijkt dat door toenemende spierspanning mijn spieren rondom mijn keel en slokdarm gespannen zijn dus stijver zijn geworden. Hiervoor heb ik tips gekregen om meer tijd te nemen als ik iets eet of drink. Ook gaf de logopedist mij Lax vox Bubbelen als advies voor mijn stem. Ik maakte nog een grapje ‘Ik ben geen artiest, ik zing niet’. Deze methode wordt namelijk vaak gebruikt bij zangers. De eerste keer toen ik het oefende begon ik te lachen, het is in het begin namelijk best een beetje vreemd. Nu doe ik dit  inmiddels 2 keer per dag 2 minuten. Het verlaagt de spierspanning in mijn stem, en dat is heel fijn. Het is een soort massage die verlicht, hoe fijn is dat! Natuurlijk is dit weer een aanpassing in mijn leven, maar inmiddels zit het in mijn systeem. En heb ik er echtprofijt van. Er blijkt dus een oplossing te zijn om de spierspanning te reguleren. Ga dus altijd over tot actie. Je komt verder, hoe lastig het soms ook is

Back To Top