Heb je, alleen of samen met je partner, besloten dat je graag zwanger wil worden dan is het goed om die wens te bespreken. Woon je in een instelling dan kan bekeken worden wat je nodig hebt en kun je met deskundigen een persoonlijk plan maken voor conceptie, zwangerschap en bevalling. Woon je zelfstandig, bespreek dan je zwangerschapswens met de arts die je het meest vertrouwt. Samen kunnen jullie bekijken wat je nodig hebt voor een verantwoorde zwangerschap en bevalling.
Medicatie
Gebruik je anti-epileptica en/of antidepressiva, overleg dan met je gynaecoloog vóórdat je zwanger wordt. Deze medicatie is namelijk al in de eerste acht weken van de zwangerschap riskant omdat dan de organen van je kindje worden aangelegd. Overleg met je arts voordat je zwanger wordt en stap over op medicatie die vriendelijker is voor je zwangerschap. Gebruik je een baclofenpomp of dantrium? Overleg dan met je arts of je die tijdens je zwangerschap wel of niet kunt blijven gebruiken.
Lees meer over baclofen.
Lees meer over dantrium.
Vruchtbaarheid
CP heeft geen invloed op je vruchtbaarheid of op de kwaliteit van het sperma, maar de eisprong is vaak onregelmatig. Als je gokt op de vruchtbare week kan het net misgaan omdat een eitje maar 12 à 24 uur goed blijft na de eisprong. Om zwanger te kunnen worden moet je dus regelmatig geslachtsgemeenschap hebben.
Hoe voorkom je stress
Het kan stress geven als je gokt op de eisprong om zwanger te worden. Soms leidt faalangst dan tot erectieproblemen bij de man en bij vrouwen tot een droge vagina en pijn bij het vrijen. Als je zwanger wil worden is het beter om in de vruchtbare periode twee keer per week geslachtsgemeenschap te hebben en het ontspannen en gezellig te houden. Als je geen geslachtsgemeenschap kunt of wil hebben is zelfinseminatie ook een mogelijkheid.
PEG-sonde of button in je buik
Er is geen bezwaar om zwanger te worden als je een PEG-sonde of button in je buik hebt. Het kan wel wat ongemak geven tijdens de zwangerschap. Tijdens iedere zwangerschap komen darmen, maag en galblaas wat in de verdrukking. Dat kan obstipatie, maagzuur en een iets grotere kans op galstenen veroorzaken. Soms helpt het om iets anders te gaan liggen.
Speciale begeleiding als je zwanger bent of wil worden
Voor een goede begeleiding tijdens je zwangerschap en bevalling is het handig als je verloskundige, gynaecoloog of arts kennis heeft van CP. Helaas zijn dat er niet veel. Daarom vraagt het soms een zoektocht maar dat is de moeite waard. Informeer ook of de praktijk goed (rolstoel)toegankelijk is. In overleg kan je verloskundige je in het begin van je zwangerschap doorverwijzen naar een gynaecoloog. Die kan je bekken en baringskanaal controleren en de mogelijkheden om te bevallen met je bespreken.
Tips van moeders met CP
- Bespreek van tevoren met je arts of er risico’s bestaan om zwanger te worden en of je spierspanning gevolgen heeft voor je bevalling.
- Vraag vóórdat je zwanger raakt medisch advies over het al of niet gebruiken van baclofen tijdens een zwangerschap.
- Stel je vragen in de besloten Facebookgroep Cerebrale Parese Netwerk van CP Nederland.
Meer vragen en antwoorden over een kinderwens en zwanger worden met CP
Terug naar de hoofdpagina Seksualiteit, zwangerschap, bevalling en kinderen