Skip to content

cerebrale-parese-zwanger-300x254Het zou kunnen dat mensen in je omgeving niet direct enthousiast reageren op je zwangerschap omdat ze zich afvragen of je dat wel aankunt. En misschien ook omdat ze denken dat je op hun steun en tijd rekent. Het helpt als zij merken dat je er vooraf goed en zorgvuldig over nagedacht hebt en je zwangerschap zorgvuldig hebt voorbereid.

Zwangerschap en je gesteldheid

Vrouwen met CP hebben over het algemeen een normale zwangerschap. Je vermoeidheid kan wel wat toenemen. Het kan zijn dat je gewoon door kunt werken tot het einde van je zwangerschap, maar het kan ook gebeuren dat je meer rekening moet houden met je lichaam. Je spasticiteit verandert niet door een zwangerschap en je algemene gesteldheid gaat niet achteruit.

Zwangerschap en spasticiteit

Aan het einde van je zwangerschap kan bewegen door de omvang van je buik lastiger worden, net als lopen. Dit kan zich na de bevalling herstellen. De buikspieren kunnen wel spastisch zijn, maar de baarmoeder zelf niet. Je baby heeft daar dus geen last van. Het kan wel zijn dat het uitdijen van de baarmoeder moeizamer gaat omdat andere spieren samentrekken.

Epilepsie tijdens je zwangerschap

Krijg je een epilepsieaanval tijdens je zwangerschap dan heeft de aanval zelf geen invloed op je kindje. Als je valt is het wel oppassen waar je terechtkomt.

Spastische bekkenbodem en herstel

Een zwangerschap zelf leidt niet tot slechtere functie van de bekkenbodem. Een bekkenfysiotherapeut kan een (inwendig) onderzoek doen om de functie van je bekkenbodemspier te beoordelen. Het is belangrijk dat je deze spier kunt aanspannen en ontspannen wat niet iedere vrouw met CP kan. Afhankelijk van de mate van zelfsturing van je spieren kun je dat met verschillende technieken leren voelen. Alle vrouwen hebben een verhoogde kans op incontinentie na de zwangerschap en als je daar al last van hebt kan dit toenemen. Verder herstel je na een zwangerschap op dezelfde manier als vrouwen zonder CP.

Tips van moeders met CP

  • Zoek een gynaecoloog die kennis heeft over CP of zich erin wil verdiepen wat dat voor jouw lichaam betekent. Realiseer je dat veel zorgprofessionals niet bekend zijn met CP.
  • Als je onder behandeling bent bij een revalidatiearts, bespreek dan dat je graag moeder wil worden.
  • Je ergotherapeut kan je veel tips geven.
  • Gebruik je medicatie, bespreek dat met je arts of gynaecoloog. Denk aan antidepressiva, anti-epileptica, baclofen en dantrium.
  • Stel je vragen in de besloten Facebookgroep Cerebrale Parese Netwerk van CP Nederland.
  • Denk alvast na of je aanpassingen in huis nodig hebt en maak een plan.
  • Overleg alvast vooraf met de kraamzorg zodat zij op de hoogte zijn van je CP.
  • Maak een bevallingsplan en schakel je netwerk in, ook voor de eerste periode na de bevalling.
  • Begin op tijd met het regelen van aanpassingen via het WMO-loket.

Ervaringen van een moeder met CP

Freya:
‘Tijdens de zwangerschap kostte mijn spasme veel energie en ik was gevoelig voor hormonen. Alle energie ging naar het kindje. Ik heb heel veel geslapen.’

‘Luister naar je lichaam, luister naar je grenzen. Wees je ervan bewust dat de zwangerschap 100 % van je energie kan vragen. Het kan zo zijn dat je je leven er helemaal op aan moet passen, wees daarop voorbereid.’

‘Het stoppen met baclofen heeft bij mij de spierspanning verhoogd, hierdoor werd mijn lichaam stijver, en maakte het de zwangerschap fysiek wat zwaarder.’


‘Tijdens de zwangerschap had ik veel last van spasmes in mijn benen. Uit een echo bleek dat mijn kindje hier geen last van ondervond.’

Terug naar de hoofdpagina Seksualiteit, zwangerschap, bevalling en kinderen

Back To Top
Close mobile menu