Het is verstandig om een gynaecoloog al in het begin van je zwangerschap te laten onderzoeken of je baringskanaal goed is. Verder is het goed om in de eerste drie maanden van je zwangerschap met een bekkenbodemfysiotherapeut te onderzoeken wat er met jouw lichaam mogelijk is.
Ook met ernstige CP kun je gewoon bevallen. Je krijgt met CP altijd een medische indicatie voor een bevalling in het ziekenhuis en blijft onder controle van een gynaecoloog.
De hormonale aansturingen van je baarmoeder helpen je bij het persen. Je kunt jezelf ondersteunen met een goede ademhalingstechniek. Bij de bevalling wordt vaak een vacuümpomp gebruikt om je kind geboren te laten worden. Dat kan, net als inknippen, wat ongemakken geven, maar niet meer dan bij vrouwen zonder CP. Soms wordt vooraf besloten dat je met een keizersnede gaat bevallen.
Spasmen en een natuurlijke bevalling
Het verschilt sterk per persoon of je spasmen tijdens zwangerschap en bevalling zullen toenemen of afnemen. Bij sterke spasmes van de benen kan de buik ook meedoen. Tijdens de bevalling zijn spasmen van de bekkenbodem zelden een probleem. Voor de uitdrijving van je kind heb je persen nauwelijks nodig omdat je baarmoeder het grootste deel van deze kracht levert. Heb je twee spastische benen dan heb je hulp nodig om een van je benen opzij te houden. In beugels liggen is niet noodzakelijk.
Tips van moeders met CP over bevallen met een keizersnede
De ruggenprik kan lastig zijn omdat je door spasticiteit een stijver lichaam hebt
Na de keizersnede kan het lastig zijn om je rust te vinden, zeker als je prikkelgevoelig bent. Naast vermoeidheid door de bevalling kunnen extra geluiden zoals veel bezoek en een kamer delen te veel voor je zijn. Houd daar rekening mee.
Herstel van zwangerschap en bevalling
Net als vrouwen zonder CP kun je herstellen van je zwangerschap en bevalling. Houd er wel rekening mee dat je buik iets minder strak zijn en dat je je conditie weer moet opbouwen. Verder kan het zijn dat je hormonale cyclus in het begin nog niet op gang komt en dat de relatie met je partner verandert omdat je tijd en aandacht uitgaan naar je kind.
Terug naar de hoofdpagina Seksualiteit, zwangerschap, bevalling en kinderen