Optimaal meedoen in de samenleving is belangrijk voor rolstoelafhankelijke kinderen. De rolstoel zou een verlengstuk van het lichaam moeten zijn, maar is vaak te zwaar, te log of sluit onvoldoende aan bij de ondersteuningsbehoefte van het kind. Hierdoor kunnen zij minder goed zelfstandig meedoen in de samenleving.
Belemmeren
Ruim 5.000 kinderen in Nederland gebruiken een handbewogen rolstoel als gevolg van een aangeboren of verworven aandoening. Literatuur en praktijk tonen aan dat kinderrolstoelen het bewegen vaak eerder belemmeren dan stimuleren. Ook hebben ouders regelmatig extra kosten, zoals een grotere auto of aangepast meubilair. Het verstrekken van een rolstoel is een ingewikkeld en tijdsintensief proces waarbij naast ouders en kinderen ook gemeenten, rolstoelleveranciers, en fysio- en ergotherapeuten betrokken zijn. Dit project heeft als doel inzicht te krijgen in de mogelijke factoren die de doelmatige verstrekking en een goede match tussen rolstoel en kind kunnen verbeteren.
Doelmatigheid verstrekkingsproces
Deze pilotstudie onderzoekt hoe de match tussen kind en handbewogen rolstoel verbeterd kan worden. De focus ligt op doelmatigheid van het huidige verstrekkingsproces vanuit het perspectief van kind en ouders, Wmo-adviseurs, rolstoelleveranciers en zorgprofessionals. Een betere match geeft het kind meer mogelijkheden om mee te doen in het dagelijks en maatschappelijk leven. Daarnaast levert het kostenbesparing op voor advisering en aanpassing van de leefomgeving en de rolstoel.
In deze pilotstudie identificeren we
- behoeften van kind en ouder,
- barrières en facilitators in het keuze- en verstrekkingsproces,
- kosten van het verstrekkingsproces en
- zetten deze in co-creatie met de doelgroep om in concrete verbeterpunten.
Vragenlijst voor jongeren (12-17 jaar), ouders, rolstoelleveranciers, WMO/gemeenten en rolstoelfabrikanten
Uit de groepsgesprekken met jongeren (12-18 jaar), ouders, zorgprofessionals (ergotherapie en fysiotherapie), leveranciers, WMO/gemeenten en fabrikanten hebben we veel input op kunnen halen.
Ons onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Momenteel zijn wij aangekomen bij het tweede onderdeel. We zijn verheugd over de grote voortgang maken in ons onderzoek OPTIMA . Inmiddels is namelijk de vragenlijst ontwikkeld om de meningen en ervaringen van het verstrekkingsproces van de kinderrolstoel in kaart te brengen. Deze input kunnen wij gebruiken in de verdere zoektocht naar de optimale match tussen kind en rolstoel.
Wil jij ons helpen om het proces van rolstoelverstrekking verbeteren? Vul dan deze vragenlijst in.
Deze vragenlijst is gericht is op het inventariseren van ervaringen bij het verstrekkingsproces van de kinderrolstoel onder alle doelgroepen die deel uit maken van het verstrekkingsproces, namelijk: de jongeren (12-18 jaar), ouders, zorgprofessionals (ergotherapie en fysiotherapie), leveranciers, WMO/gemeenten en fabrikanten. Val jij onder één van bovenstaande groepen, heb je ervaring met het verstrekkingsproces voor een handbewogen kinderrolstoel en heb je hier ook een mening over, vul dan de vragenlijst in! Het kost je ongeveer 15-20 minuten.
OPTIMA is een project van Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Heliomare, ouders, CP Nederland en HandicapNL en wordt gefinancierd door ZonMW