In een groeicurve kun je aflezen of je kind een gezond gewicht heeft. Het gewicht van je kind alleen zegt weinig, daarbij hoort ook de lengte van je kind en de verhouding tussen gewicht en lengte. Het is belangrijk om regelmatig de lengte en het gewicht van je kind te meten om te zien of hij goed groeit en ontwikkelt en om eventuele voedingsproblemen op tijd te signaleren. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je kind niet voldoende voedingsstoffen krijgt om goed te kunnen groeien.
Wanneer je kind met een te laag gewicht minder groeit, heeft dat negatieve gevolgen:
- Zijn/haar weerstand wordt minder
- Zijn/haar conditie wordt slechter
- Hij/zij is sneller/meer vermoeid
Hierdoor kan het zijn dat je kind vaker en langer thuisblijft van school, sociaal minder actief is en vaker naar de dokter moet of, in het ergste geval, moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Wat soms over het hoofd wordt gezien is dat niet alleen de lichamelijke maar ook de verstandelijke ontwikkeling minder goed verloopt. Een te laag gewicht met achterblijvende groei is altijd reden om naar een (kinder)diëtist te gaan. Het is dus belangrijk om de mogelijke oorzaken van laag gewicht op tijd te signaleren en samen met een zorgprofessional te evalueren.
De evaluatie van de groei en voedingstoestand bevat een aantal belangrijke onderdelen die samen leiden tot een optimale beoordeling en basis voor mogelijk ingrijpen (voedingsinterventie).
Oorzaken van ondervoeding en overvoeding zijn grofweg in te delen in drie hoofdcategorieën rond:
- Voedingsinname
- Verliezen van voedingsstoffen
- Veranderde voedingsbehoefte