Mensen met CP hebben ons vanuit eigen ervaring waardevolle tips gegeven. We hebben ze voor je verzameld.
Belasting verlagen kan ook leiden tot passiviteit
De truc is om dingen te doen waar je energie van krijgt, die je iets opleveren. Sommige activiteiten kosten je fysiek energie, maar leveren je mentaal weer energie op. Je fysiotherapeut kan je adviseren hoe je je conditie en uithoudingsvermogen verbetert zodat je de dingen die je wil doen ook zoveel mogelijk (weer) kunt doen.
Schakel op tijd je netwerk in
Het is slim om je sociale en zakelijke netwerk op tijd te informeren over je situatie. Zo creëer je begrip bij een grote groep mensen voor wat CP voor jouw leven betekent.
‘Leef met de dag. Als je sombere gedachten hebt, vecht er niet tegen, probeer het te accepteren. Bedenk: ik ben niet mijn gedachten, die gaan weer voorbij.’
Informeer je werkgever
Werkgevers raken waardevolle krachten niet graag kwijt. Zeker als je samen met een revalidatieprofessional je werkgever kunt infomeren zal hij of zij naar je luisteren en meewerken waar dat mogelijk is.
Pak je vermoeidheid aan en krijg weer grip op jezelf
Emotie en vermoeidheid zijn aan elkaar gekoppeld. Als je meer vermoeid raakt neemt je emotionele disbalans toe. Daardoor raak je nóg vermoeider omdat emoties veel energie vragen. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht. Als je je vermoeidheid aanpakt kun je weer grip krijgen op je lijf, gedachten en emoties.
Koppeling revalidatie en eerstelijnszorg
Revalidatieprofessionals kunnen een verwijzing geven naar eerstelijnszorg. Zij kunnen ook externen betrekken bij het proces ‘hoe nu verder’. Bijvoorbeeld ondersteuning in het kiezen van een sport of inzicht in wat je kunt doen in je eigen omgeving. Zo hoef je niet steeds opnieuw belastende bezoeken te brengen aan het revalidatiecentrum.
Goed ouder worden
Ouder worden met een langdurige beperking vraagt veel van je lichaam en je eigen veerkracht. Wat kun je doen om zo fit en gezond mogelijk te blijven? Daarvoor ontwikkelden CP Nederland en SBH Nederland de leermodule “Goed ouder worden met een langdurige beperking” die je gratis kunt volgen.
Terug naar hoofdpagina Mentale gezondheid