In (inter)nationale richtlijnen wordt beschreven dat in het algemeen kinderen met CP dezelfde eiwitbehoefte hebben als kinderen zonder CP. Toch zijn er een aantal zaken waarop specifiek bij kinderen met CP gelet kan worden:
- Als je kind minder bewegingsmogelijkheden heeft zal het ook minder bewegen en neemt dus de behoefte aan energie af.
- Als je meer dan drie uur per dag bezig bent om je kind op een prettige en veilige manier volwaardige voeding te geven, kan dit stress rondom de maaltijd opleveren en ligt ondervoeding op de loer.
- De behoefte aan vitamines, mineralen, vezels en vocht zijn hetzelfde als bij kinderen zonder CP. Soms zelfs iets hoger door extra verlies (zoals vocht en zout bij veel ongewild speekselverlies (kwijlen) of medicijngebruik.
- Naarmate je kind meer gebruik maakt van een rolstoel neemt de kans op verminderde botopbouw en mogelijk vitamine D-tekort toe.
Waar moet je als ouder opletten?
- Het is altijd belangrijk om op te letten of je kind zich (vaker) verslikt of het eten langer duurt. Misschien kan een logopedist of (kinder)diëtist helpen.
- Kijk of je kind in de groeicurve zijn/haar eigen lijn blijft volgen. Bij afbuiging van de lijn (zeker naar beneden) is het goed om hier verder naar te laten kijken. Neem contact op met de arts of (kinder)diëtist.
- Is je kind regelmatig ziek? Ga dan naar de arts en/of (kinder)diëtist, mogelijk is er sprake van een verslechterde voedingstoestand, waar wat aan gedaan kan worden.