OPTIMA: OPTImale MAtch tussen kind en rolstoel:
De rolstoel zou een verlengstuk van het lichaam moeten zijn, maar is vaak te zwaar/log of biedt onvoldoende steun/vrijheid aan het kind. Hierdoor kunnen zij minder optimaal meedoen.
Doelmatigheidsonderzoek verstrekkingsproces
In de pilotstudie onderzocht het OPTIMA-consortium hoe de match tussen kind en handbewogen rolstoel verbeterd kan worden. De focus lag op doelmatigheid van het verstrekkingsproces vanuit het perspectief van kind en ouders, zorgprofessionals, Wmo consulenten, rolstoelleveranciers en fabrikanten.
Een betere match geeft het kind meer mogelijkheden om zelfstandig mee te doen in het dagelijks en maatschappelijk leven. Daarnaast levert het kostenbesparing op bij advisering en aanpassing van de rolstoel en omgeving. Geïdentificeerd werden:
- behoeften van kind en ouder,
- barrières en facilitators in het keuze- en verstrekkingsproces,
- kosten van het verstrekkingsproces en
- concrete verbeterpunten aldus betrokkenen
Resultaten OPTIMA-onderzoek:
De resultaten van het onderzoek presenteren we in vijf infographics. Eén algemene infographic en vier met specifieke resultaten en aanbevelingen voor de doelgroepen: Ouders, Wmo consulenten, Zorgprofessionals, Leveranciers/Fabrikanten. De vijf infographics zijn als set op A3 formaat bestellen via onze webshop.
Meer info over het vervolgonderzoek OPTIMA en het onderzoeksconsortium lees je hier. OPTIMA is een project van Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Heliomare, CP Nederland en HandicapNL en wordt gefinancierd door ZonMW